Смолян. Приютът за кучета, който предстои да бъде изграден в Смолян ще бъде на мястото на бившия приют в града, който не функционира от години. Това каза пред журналисти главният архитект на Община Смолян Димитър Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че в момента върви подробния устройствен план (ПУП) и се разширява терена, тъй като е необходимо да има 6 кв. метра на куче. „В момента вървят обявленията, след приключване на ПУП ще започнат дейностите по приюта. Сградата на бившият кучешки приют в Смолян се намира извън регулация и няма проблеми новият да бъде там“, обясни архитект Димов. Той допълни, че проектирането ще отнеме около месец и половина, сред приключване на ПУП и издаване на виза за проектиране.
Новият приют трябва да бъде готов до декември 2020 г., тъй като срокът за изпълнение на проекта е две години, считано от декември 2018 г, обясни инж. Йордан Щонов от дирекция „Устройство на територията“ в Община Смолян. Той посочи, че предимство има факта, че за приюта вече има съществуваща сграда, а сега вървят и двете поръчки за обзавеждане и ремонт на сградата.
Нели ГЕРГЬОВСКА

„Фокус“ припомня: С постановление на Министерски съвет от 19 декември 2018 година, на Община Смолян бяха отпуснати допълнителни средства по бюджета в размер на 2 380 000 лв. От тях 230 000 лв. са предвидени за изграждане на временен приют за кучета.