Киев/Москва. Според най-тиражирания вестник в Германия - Die Sueddeutsche Zeitung, руските действия в Азовско море са насочени към икономическо задушаване на украинските пристанища Мариупол и Бердянск.
„За украинците е важно да защитават принципа за свободно преминаване на кораби към Азовско море и достъпа до важните пристанища Мариупол и Бердянск, които се намират там", е заключението на редакцията.
Вестникът припомня, че в края на краищата, международната общност не признава нито присъединяването на Крим към Русия, нито претенциите на Москва за изключителния контрол над зоната от 12 мили край брега на полуострова. Въпреки това руските гранични служители, според данни от Киев, са извършили проверки и временно са задържали кораби в залива на Керч около 200 пъти.
Според украинската страна „целта е постепенно да се предприемат икономически мерки за задушаване на пристанищата в Мариупол и Бердянск". Чуждестранните кораби все по-често отказват да влязат в тези пристанища", отбелязва Süddeutsche Zeitung.

Превод и редакция: Тереза Герова