Прищина. Посолството на Обединеното кралство в Прищина днес изрази загриженост относно последните събития в парламента на Косово, относно представянето на снимка на предполагаемо изнасилване на жена от трима мъже в униформи, за която депутатът Фльора Бровина твърдеше, че е доказателство за военните престъпления на Сърбия в последната война в Косово и после се оказа неистинска, пише македонският електронен портал A1 On
Британското посолство заяви на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, че тежките престъпления трябва да бъдат разследвани от от компетентните институции.
„Ние сме обезпокоени от последните събития в парламента тази седмица. Важно е твърденията за тежки престъпления по време на конфликта да бъдат разследвани от компетентните институции, преди всичко да се дава предимство на правосъдието и подкрепата на оцелелите, жертвите и семействата, според Закона, а не с политически опортюнизъм“, пише британското посолство.
Бровина, която е депутат от управляващата Демократична партия на Косово (ДПК), показа в четвъртък снимката в рамките на на парламентарния дебат за създаване на комисия за международен трибунал за сръбски военни престъпления през 1998-99 г. в Косово.
Косовските медии съобщиха, че снимката не е автентична и че е сцена от порнографски филм, който някои иракски интернет медии използват, за да разпространяват срещу присъствието на американските войски в тяхната страна.
Самото показването на снимката, а по-късно и информацията, че тя не е автентична, предизвика раздвижване реакции в косовската общественост, с обвинения срещу ДПК и нейния лидер, парламентарния председател Кадри Весели, за манипулация и злоупотреба с жертви на войни за партийна изгода.
На следващия ден Бровина бе призована в Специалната прокуратура на Косово за разпит за нейните твърдения, след което тя заяви пред медиите, че снимката "вероятно не е автентична" и поиска извинение, защото, както тя каза, не е проверила достоверността й навреме.

Превод и редакция: Юлиян Марков