Над 500 състезатели от 19 държави, разположени на четири континента, ще участват в тазгодишното издание на планинския маратон Персенк Ултра в Родопите, съобщиха организаторите. Те ще стартират в 18:00 часа от пл. "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград по дестинациите от 160 и 110 километра /Диво прасе/, а по най-малката дължина от 50 км, Орехово Ултра, стартът ще бъде в 10:00 часа в село Орехово. 

Трасето на двете големи дължини започва от Асеновград, минава през х. Гонда Вода, х. Безово, през селата Югово, Хвойна, Малево и след Орехово се разделят. Ултра 160 километра продължава през Каньона при Цирикова църква и Чудните мостове, и през Стария римски път през местност Мезаргидик стига до хижа Персенк, след това са Орехово, Яврово и Лясково се връщат в Асеновград. Състезателите от Диво прасе продължават директно за Бяла черква и оттам през Орехово - Яврово - Лясково - финишират в Асеновград. Трасето на Орехова Ултра /50 километра/ започва от село Орехово и минава през Чудните мостове, Стария римски път, вр. Голям Персенк, местност Мезаргидик и от х. Персенк се връща в Орехово. Общата положителна денивелация на най-дългото трасе е 7130 D+, а контролното време е 44 часа. 30 часа е за 110-те километра, а 12 часа е времето за най-късата дестинация.

Победителите в 110-километровото състезание се очаква да финишират около 7:10 часа на 18 август, от Персенк Ултра - около 15:30 часа, а награждаването е планирано да се състои от 14:00 часа в неделя, отново на площада в Асеновград