Най-малко 324 души са загинали в резултат на наводненията в южния индийски щат Керала през този сезон на мусоните, започнал на 25 май, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА и АФП.

"Керала преживява най-тежките си наводнения от 100 години, отворени бяха 80 язовира, 324 души изгубиха живота си, а над 223 000 души са настанени във временни убежища, съобщи в Twitter ръководителят на регионалното правителство Пинараи Виджаян. Повечето от жертвите са се удавили, или са били затрупани от свлачища.

Общо 164 души са загинали при втората вълна от наводнения - от 8 август досега. Обезпокоителното е, че броят на жертвите нарасна повече от два пъти от сряда насам, когато беше съобщено за 67 души, казаха властите. Хеликоптери и спасителни екипи се борят с поройните дъждове, опитвайки се да стигнат до наводнените райони, за да помогнат на хората, блокирани в дома си или намерили последно убежище по покривите.

В някои райони спасяването от въздуха е единствената възможностХиляди хора все още имат нужда от помощ, каза на пресконференция по-рано днес Виджаян. Висш представител на военните каза пред телевизия Ен Ди Ти Ви, че до момента са спасени около 15 000 души.

Наводнения им и в други щати, като Карнатака (северно от Керала) и Мадхия Прадеш в Централна Индия. Вътрешното министерство съобщи, че наводненията в седем щата, включително Керала, от началото на мусоните са загинали общо 868 души.