Футуристична триколка с екзотичен водач събра погледите на хасковлии до Зеленчуковия пазар в Хасково вчера следобяд. Модернистичното превозно средство със слънчеви батерии спря за кратко на паркинга пред хотел "Родопи", но заради нестандартните си габарити бързо бе преместено в задния двор. Собственикът на возилото - Дейвид Бранденбергер, с охота разказа за иновативния си проект.

Да разгледат отблизо паркираната триколка дойдоха и любопитни граждани. "Това е вторият ми Solatrike-проект и е напълно различен от първата версия. Представлява полегнала Pedelec-триколка, с монтирани соларни модули на ремаркето. То се ползва и като багажно отделение. Развива 25 км/ч, но с нововъведенията смятаме, че ще вдига до 40", поясни Бранденбергер.

The Solatrike II е започнал на 6 юли т. г. и все още е на път, стана ясно. "Тръгнах от Чехия, където бе построена тази триколка, обикалях през Полша, Словакия и други европейски страни, а сега съм на път за Гърция. За първи път съм в България", разказа Дейвид Бранденбергер.
Идеята е, това превозно средство да служи за дълго пътуване,и да бъде икономично.

"Важното е, не само да се говори за алтернативни източници на енергия, но и да направим нещо конкретно, да дадем своя принос", коментира иноваторът.
Подробности за необичайното превозно средство могат да се прочетат на неговата интернет страница - www.d-t-d.ch.

Оттам разбираме, че първият му проект Solatrike се е провалил, тъй като  конструкцията на триколката е била твърде тежка. Оста е пробита два пъти в рамките на кратък период от време и проектът е бил свален след 500 км.

Дейвид Бранденбергер е от Швейцария, но работата му го превръща в гражданин на Европа. Определя себе си като мултиталант, занимава се още с музика, фотография и рисуване. /Марица.бг