Жители на Куртово Конаре блокираха движението по пътя Пловдив - Кричим за няколко минути. Така те изразиха протеста си срещу кариерата за добив на мрамор край селото им.

Близо стотина души се събраха на площада до кметството, за да изразят своето недоволство. Те подготвиха писмо, което ще бъде изпратено до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Призоваваме ЕК да замрази плащанията по програмите  на Европейския съюз за околна среда в България, докато тази незаконна концесия не бъде прекратена от правителството“ ,се казва в отвореното писло.

Според протестиращите, предоставената концексия е без конкурс. Те твърдят, че кариерата замърсява околната среда, унищожава градините на Куртово Конаре и уврежда здравето на местните хора.

„Откакто заработи кариерата,7-годишната ми дъщеря не спира да кашля. Направихме изследвания  и се оказа, че всичко е от белия прах, който се носи във въздуха“, сподели майката на дететоАнтоанета Господинова.

„Да се затвори кариерата!“, призова тя и предупреди: „Ще хванем силикоза или просто младите ще избягат, за да се спасят“.

Хората от Куртово Конаре очакват ЕК да им помогне в разрешаването на тригодишния проблем. Те не вярват, че институциите в България биха ги защитили.