Важни лекарства за множество онкологични заболявания, за които няма заместител, отпадат от т.нар. позитивен списък. За това сигнализираха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Това са медикаменти, които са присъствали в предишния списък, но от 1 януари ги няма. Достъпни са в болничните аптеки, но оттам пациентите не могат да ги закупуват, обясни регионалният представител на ЦЗПЗ Тодор Петров. На практика това означава, че лекарите не могат да ги изписват на болните, въпреки че в аптеките на стационарите има остатъчни количества. Получава се порочен кръг, от който страдат само засегнатите от ракови заболявания.
А те не са малко, тъй като липсите засягат страдащи от рак на гърдата, болест на Ходжкин, неходжкинов лимфом, карцином на теститите, рак на шийката на матката. В списъка препаратите са 12, не фигурират такива като Циклофосфамид, Холоксан, Блеомицин, Митомицин, Мегестрол, Кладрибин, Метотрексат - таблетки, и др. Пловдивският представител на Центъра за защита на правата в здравеопазването ще се срещне с управителя на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов, за да търсят заедно начин как да решат проблема, от който ще пострадат болните.    

От Здравната каса са убедени, че лечението на нито един пациент с онкологично заболяване няма да бъде нарушено. Осигурителите са убедени, че е налична цялата модерна палитра от лекарствени продукти и терапевтичният план на нито един пациент няма да пострада. Някои от препаратите се прилагали рядко, а отсъствието на други не нарушавало модерната лечебна стратегия. За някои имало и алтернативно лечение.