Твърдения за корупционна схема в концесията за добив на инертни материали край Куртово Конаре представиха днес в столицата представители на коалицията Демократична България. Спорът "за" или "против" тази концесия е стар, тя бе спирана няколко пъти за отстраняване на нарушения. 

Най-значителните нарушения в тази концесия са две, обясни в интервю за Радио Пловдив съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов. Според него фирмата продава в пъти повече от договореното материали, добити от концесията, на ТЕЦ "Марица Изток 2". Освен това бащата на концесионера също е сключил договор с държавния ТЕЦ за продажба на материали от находището, без да има съответния договор. Има инсталирана трошачка, която е увеличила в пъти над допустимото обема на работа, разказа Сандов. 

Не случайно по 300 камиона на ден тръгват от концесията, просто те добиват повече, отколкото е договорено, без да плащат за допълнително изкопания материал, обясни Сандов. 

Той разказа и за отправени заплахи към членове на Инициативния комитет - както към председателя му Стоян Кънев, така и към други членове, един от които след поредните заплахи починал от инфаркт. 

Проблемът вече е системен, защото институциите не си вършат работата, бе категоричен съпредседателят на "Зелените".

От своя страна Иван Георгиев, управител на фирмата концесионер "Персенк инвест" ООД, обясни, че имат всички необходими документи и не добиват повече от договореното. Имаме договор и годишните ни работни проекти са съгласувани с Министерството на енергетиката, които са принципал, каза той. 

По отношение на обвиненията, че 300 камиони на ден извозват добитото и тормозят жителите, Георгиев обясни, че автомобилите се движат по път от републиканската пътна мрежа и са само част от хилядите возила. 

През последните 2 години проблемът от екологичен стана икономически. Не очаквайте да ви дам отчет колко добиваме, това е търговска тайна, контрира Иван Георгиев.

Той отрече от тяхна страна да са отправяни заплахи към членове на инициативния комитет и заподозря конкуренти да стоят зад тях.