Силното главоболие, нарушеното зрение и свръхчувствителността са симптоми на мигрената. Но със същите прояви започва и... инсултът. Как да различим пристъпа на главоболие от съдовата катастрофа? И може ли едното да премине към другото?

Стечение на обстоятелствата

С проблема за взаимовръзката между двете сериозни неврологични заболявания - мигрената и инсулта, се занимават учени от цял свят. Заключенията на медиците са следните: само в малка част от случаите мигрената може да се усложни от инсулт. И за такова трагично развитие на събитията е нужна комбинация от няколко неблагоприятни обстоятелства.

Вероятността за инсулт се увеличава при:

• мигрена с аура - краткотрайни, често едностранни нарушения в чувствителността (в областта на лицето, ръцете и краката), зрението, разстройство в говора и движенията. Те могат да се появят известно време преди началото на пристъпа. В един момент, по време на развитието на мигрената с аура, в малките съдове на кората на главния мозък се намалява притокът на кръв, което в редки случаи може да доведе до инсулт;

• склонност към образуване на тромби - особено много вероятността се увеличава при пушачи - около три пъти, тъй като никотинът сгъстява кръвта;

• приемането на хормонални контрацептиви - в този случай рискът от появата на инсулт се увеличава четири пъти. Колкото повече естроген се съдържа в хормоналните таблетки, толкова по-голям е рискът от усложнения.

В пика на страданието

Много пациенти с мигрена смятат, че рискът от инсулт директно зависи от силата на болката. Всъщност това не е така. Мигренозният инсулт не се развива в пика на болката.

Разкъсване на кръвоносния съд може да се случи при хеморагичния инсулт, когато има кръвоизлив в мозъка. Но мигренозният инсулт има друга природа - исхемична, когато кръвта не достига до една или друга част от мозъка.

Това обаче не означава, че отсега нататък без страх от инсулт можете да се опитвате да изтърпите болката. При закъснял прием на медикаментите те може да се окажат вече неефективни. Ето защо трябва незабавно да приемете хапчето, веднага щом стане ясно, че се развива мигрена.

Лекарства срещу болката

По-добре е да решите заедно с лекуващия ви лекар кое точно лекарство да приемате. При по-слаби и средни по сила пристъпи в повечето случаи са достатъчни обикновените аналгетици или нестероидните противовъзпалителни лекарства - ацетаминофен, аспирин, ибупрофен, напроксен.

По-тежките пристъпи изискват специални противомигренозни болкоуспокояващи - триптани.

Ако пристъпите са придружени от тежко гадене или повръщане, към лечебния режим се добавят антиеметици (препарати срещу повръщане). А болкоуспокояващите или триптаните се препоръчват под формата на свещички или назален спрей. Ако епизодите на мигрената стават твърде чести и продължават повече от три последователни дни, се предписват лекарства за предотвратяване на пристъпите: антидепресанти, антиконвулсанти, бета-блокери и блокери на калциевите канали.

Водете си дневник!

Ако сте жена и гинеколог-ендокринолог ви е предписал лекарства с женски полови хормони (перорални контрацептиви или хормонозаместителна терапия), бъдете изключително внимателни за вашето здраве. Водете си дневник и записвайте в него всички епизоди на мигрена и нейните характеристики. Ако на фона на приемането на хормони пристъпите зачестяват, стават по-тежки - това е повод да се консултирате с лекар, за да отмени или замени предписаното ви лекарство. 

Как да ги разграничите 

► При мигрената главоболието се появява от едната страна на главата, по-често в областта на слепоочието, може да е пулсиращо и да бъде придружено от непоносимост към светлина, миризми, звуци и дори повръщане.

► При мигрената зрителните смущения, изтръпването на ръката и в областта на лицето траят за кратко време, средно 30-60 минути.

► Ако те продължават повече от час, ако не преминат след пристъпа, това е спешна причина да се консултирате с лекар.

Милена ВАСИЛЕВА