Тези дни държавата сякаш се тресе от напрежението около бутането на паметника "1300 години България" пред НДК в София. Пловдив също има своето бетонно чудо, посветено на тази годишнина. И изненадващо или не, неговото бутане също предстои. Е, има и разлика - докато онзи в София не върши никаква работа и стърчи, този в Пловдив се използва.

Беттоният мост. Мост от бетон, който така си се казва - Бетонен. Друго име няма. Входът и изходът към район "Южен" и култовата пловдивска махала Кичук Париж.

Започнат на 1 декември 1980 година и тържествено открит на 24 май 1981 година. Построен от "Трансстрой". В чест на 1300 години България. Е и на Xll Конгрес на БКП през същата година. Едното вървеше с другото по онова време. Това напомня една ламаринена табела, оцеляла незнайно как през годините и разкрила себе си пред нашия репортер.

Дните на това (полезно) бетонно чудо са преброени. Мостът ще бъде бутнат и заменен от автомобилен подлез под гарата. Но кога точно ще е това бутане, не се знае още. Знае се само, че предстои.

Пловдив расте и сякаш тези монументални и грандиозни бетонни паметници от една отминала епоха нямат място в бъдещето. Въпреки, че са посветени на една светла и горда годишнина...