Президентът на Турция Реджеп Ердоган спечели категорично на проведения референдум в Турция. Така през 2019 година, когато ще влязат окончателно промените в конституцията, южната ни съседка вече ще е президентска република. Това е повратен момент в историята не само на Турция, но и в целия свят, след като през последните месеци Ердоган отправи остри реплики към Европа, а напрежението продължава да расте. 

Поправките, които са осемнайсет на брой, но засягат още редица членове в конституцията и така стават повече от петдесет бяха обсъдени в меджлиса и приети с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение с лидер Девлет Бахчели, който удари силно рамо на президента Ердоган.

Изборите за парламент и президент ще се провеждат веднъж на пет години в един ден. Президентът ще има петгодишен мандат, а едно лице ще може да се кандидатира само два пъти за този пост.

Президентът ще остане лидер на партията, която го е излъчила.

Кандидати за президент ще могат да издигат партии, които са спечелили най-малко 5 процента от валидните гласове на последните избори, както и със сто хиляди подписа на хора, имащи право на глас.

Новата система възлага изпълнителната власт на президента, а постът министър-председател се отменя. Кабинетът също ще се назначава от президента, който ще може да назначава и да освобождава от длъжност и своите вицепрезиденти.

Меджлисът ще може да инициира разследване срещу президента, вицепрезидентите и министрите. За целта ще са нужни гласовете на 301 депутати. За придвижването на разследването към Върховния съд обаче ще са нужни гласовете на 401 депутати. Меджлисът няма да може да инициира вот на недоверие.

Президентът ще може да издава декрети относно правомощията му в изпълнителната власт. Законите ще се изработват в меджлиса.

Единственият законопроект, който президентът ще внася е свързан с бюджета на страната. Президентът ще може да обявява извънредно положение. По време на извънредното положение той ще има неограничени правомощия

Президентът ще може да разпуска кабинета.

Меджлисът ще може да насрочва предсрочни парламентарни избори, като за целта ще са необходими гласовете на 360 депутати.