Новият премиер на Пакистан Имран Хан положи клетва на церемония днес в президентския дворец в столицата Исламабад, след като вчера бе избран от парламента да оглави правителството, предаде Франс прес.

65-годишният бивш шампион по крикет тържествено се закле, че ще бъде верен на Пакистан и винаги ще действа в интерес на неговата цялост и суверенитет.

Имран Хан ще ръководи коалиционно правителство, тъй като партията му "Пакистан Техрик-и-инсаф" спечели най-много места в парламента на изборите на 25 юли, но не достатъчно, за да управлява самостоятелно.

Той е 22-ият министър-председател на Ислямската република Пакистан, която има ядрено оръжие. В управляващата коалиция участват няколко малки партии, свързани с влиятелните въоръжени сили.

Победата на Хан поставя начало на нова политическа ера в Пакистан след десетилетия редуващи се правителства на Пакистанската мюсюлманска лига и Пакистанската народна партия, както и военни режими, посочва АФП, цитирана от БТА.

На церемонията по полагане на клетвата съпругата на Имран Хан - Бушра Биби, се появи за първи път на публично място след сватбата им в началото на годината. Тя бе облечена в бял никаб, откриващ само очите й.

ДПА припомня, че изборният процес беше белязан от обвинения за намеса на военните, заглушаване на медиите, сплашване на представители на гражданското общество и екстремистки прояви.