От 20 до 26-ти юни в Пловдив се провежда Фестивалът „Дни на тракийската култура – музика и слово“. Тази година програмата е много богата с мото „Среща на цивилизации“.

Откриването е тази вечер от 19 часа на Римския стадион. Директорът на фестивала Жорж Трак представи някои акценти от програмата и участниците.

За първи път в България и в Пловдив ще бъде представена Културата на Троя. За наша радост някъде далече в миналото корените ни се преплитат. Каня всички пловдивчани, защото ще подсилим вечерта със специалното участие на младежката формация „Жарава“. Тя е от Пловдивския универсисет и се изявява с осъвременена музика, носеща фолклорни мотиви.

Утре в Културен център „Тракарт“ ще започне научната конференция. Ще участват известни траколози като проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, имаме гости от Турци, Холандия и Белгия. За първи път ще бъдат представени неща, които ще възбудат интерес и спорове. Това е целта, учените да се провокират и да достигнат до корените на нашата цивилизация и култура. За първи път в Пловдив ще бъде представена изложба на скулптора Никола Колев „Троянските коне“. Ще бъдат представени филмите на Цветан Симеонов  „Островът отвъд Бурей“ и „Побратими“. Тези филми са отличени на престижни международни фестивали.

Ще завършим фестивала с литератулен конкурс "Наследниците на Тракия“, който вече тече от три месеца. За участниците ще има награди. За децата ще се четат тракийски приказки в Изследователски център „Тракарт“.