Премиера на новия роман „Чудовището“ от Владимир Зарев  ще се състои  в книжарница „Хермес“ – Централ. 

Издателят от „Хермес“ и редактор на книгата Стойо Вартоломеев казва, че с този роман известният писател е постигнал златно сечение – между повествование и мисловност, и  че нещо в него напомня за „Страданията на младия  Вертер“ от Гьоте – но и с препратки към „Записки от подземието“ на Достоевски.  Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност.   От една страна,  са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и  аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност.

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

Владимир Зарев е автор на 18 книги. Романите му се превеждат на много европейски езици.  Сред най-популярните са трилогията "Битието", "Изходът" и "Изборът", "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на света", романите "Разруха" и "Светове. Сериалът „Дървото на живота“ е  по романа му „Битието“. Романът му „Разруха“ е обявен от германската литературна критика за „най-доброто, написано  за прелома в Европа от 1989 г.“ Има 12 издания, а, режисьорът Петър Попзлатев създаде по него игралния филм Времето е наше“

Между отличията му са Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности“ и  орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.   
Събитието е част от традиционните Дни на българската книга на ИК „Хермес“, както и от национално турне, по време на което обичаният български писател ще посети още Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом.

Срещата с Владимир Зарев започва в 18 ч. в книжарница Хермес Централ. Той ще бъде представен от Стойо Вартоломеев.