17-ят фестивал „Пловдив чете“ се открива днес, ден преди официалната церемония утре с връчването на „Орфеев венец“ за високи постежения в поезията. 

От днес до неделя - 16 юни, в Пловдив ще се състоят 35 събития - срещи с писатели и преводачи, премиери на книги, четения и авторски рецитали, дискусии, изложби, филми, концерти. На Малката главна в Пловдив свои книги в Алеята на книгата ще представят над 30 български издателства, а събитията ще се провеждат в целия град.  

Между участниците в писателските срещи са писателят Георги Мишев, който ще представи новото издание на романа „Дунав мост“, ще видим  инсталацията на визуалния артист Петко Танчев, познат от работата си в спектакъла „Одисей“  и Operа Open,  и аудио-визуалната инсталация на Рене Карабаш „ Писма на Омар до бъдещата му съпруга“. С премиера на поетичната книга „Сама и обща – 75 стихотворения“ на Божана Апостолова издател и организатор на фестивала, издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен  юбилей. 

Тази година във фокуса на феста са децата. Големият „Пловдив чете“ е предшестван от „Младият Пловдив чете“. За първи път в България, точно в „Пловдив чете“ идва холандскитя писател  Хюс Кайер, чиято „Книга за всички неща“  в Холандия се харесва повече от „Малкият принц“. Той е носител на наградата на името на Астрид Линдгрен, наричана „детския Нобел“.

 Литературният фестивал, който е под патронажа на министъра на култрата Боил Банов, е организиран от Божана Апостолова от Жанет 45, подкрепен е от община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен.

Радио Пловдив е медиен партньор на събитието. 

Програма за 10 юни, понеделник:

18:00 – Регионален исторически музей, площад „Съединение“ 1: Панчо Панчев представя книгата си с разкази „Съпреживяно“ с участието на акад. Марин Кадиев 

18:30 – клуб „Петното на Роршах“, ул. „Йоаким Груев“ 36: Издателство „Лексикон“: Силвия Недкова представя стихосбирката си „Евангелие на тревата“, модератор: Ина Иванова 

19:30 – клуб „Петното на Роршах“, ул. „Йоаким Груев“ 36: Издателство „Жанет 45“: Поетът Васил Балев чете текстове от книгите си „Тежест“ (2019), „Стихотворения“ (2014), „Злак“ (2011). 

19:30 – клуб Fargo в Дом на киното, ул. „Гладстон“ 1: Издателство „Сиела“ представя „От Балкана до Дунав – посоки за пътешествия в Дунавска България”. С участието на авторите Гавраил Гавраилов, Весела Николаева и Михаил Михов.