Старт на археологическия сезон  на могилата Малтепе дадоха символично директорът на Регионалния археологически музей  Костадин Кисьов и кметовете на общините Пловдив и Марица Иван Тотев и Димитър Иванов. За  проучванията на мащабния археологически паметник  от 3 в. сл. Христа  са  осигурени 300 000 лева, уточни Тотев.  

Цел на археолозите през настоящия сезон е  да стане известно за какъв монументален обект става въпрос и на кого  е принадлежал. Досега е разкрита  само високата около 20 м. кула, състоящата се от четири секции, плътно изградена с камъни. 

Тя служи за основа на каменен постамент със статуя, която все още не е разкрита. Тежестта на кулата е около 250 т.  По думите на Кисьов,  до края на юли разкопките ще стигнат до основата на гробницата  от южната страна, където е възможно да е разположен входът й.  Ако времето позволи, проучванията ще продължат да края на годината.

Според кмета Иван Тотев след уникалните открития на Малтепе, изграждането на Голямата Базилика и Форумния комплекс, Пловдив ще се превърне в световна туристическа дестинация, сравнима с най-известните антични центрове.