37-годишният Димитър Ръжев от пловдивското село Брестник, който уби по изключително жесток начин 24-годината Златена в столичния хотел Рила, не може да носи наказателна отговорност. Той е обявен за невменяем и според съдебномедицинска експертиза, по време на жестокото престъпление не бил психически адекватен, съобщава trafficnews.bg

Припомняме че, младата жена бе открита удушена, с травми по главата и забита в окото вилица на 17 декември 2018 година. Столичните криминалисти задържаха приятеля й Димитър Ръжев, който е криминално проявен - има регистрация за грабеж и притежание на фалшиви пари. Не е лежал обаче в затвора. 

След ареста стана ясно, мъжът страда от шизофрения, която се е отключила в детството му. Ръжев е от пловдивското село Брестник. Разведен с две деца.

Седмица след зверството той бе изправен пред съда, където му бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Още тогава Ръжев призна вина.

Месец по-късно обаче, той бе принудително отведен в психиатричната болница към затвора в Ловеч, за да бъдат направени всички необходими изследвания. 

на 15 април прокуратурата е прекратила наказателното производство спрямо Ръжев. Причината – според психолозите той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. В Ловеч е била изготвена експертиза от трима психолози, чието заключение е, че по време на убийството, шизофренията на Ръжев се е отключила.

„Не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което е и наказателно-неотговорен. Воден от това, прокурорът е приел основанието на чл. 24 ал.1 т. 1 НПК за прекратяване на наказателното производството”, се казва в решението на Софийски градски съд.

Непосредствено след ареста с Димитър са разговаряли двама експерти. Те са констатирали, че мъжът е адекватен, говорил е смислено и тяхното заключение е, че същия симулира заболяване. Изводи са направени и от сделката седмица преди убийството пред нотариус. Тогава е продал земеделска земя на своя роднина, като по време на изповядване на покупко-продажбата е бил с разсъдъка си.

Позовавайки се на първата експертиза, близките на жертвата подават възражение срещу решението на СГС. Според техния представител, решението на магистратите е наоснователно и законосъобразно. Изтъкнати са били факти, които не са били взети под внимание от експертите в Ловеч, а именно сделката за имота, държанието на Ръжев след ареста, както и първото заключение за симулация. Именно поради тези причини Софийски апелативен съд върна разследването на прокуратурата. Решението на Софийски градски съд е отменено, а разследването рестартирано. В момента психолозите отново правят пълни изследвания на Ръжев в клиниката в Ловеч.

Наш репортер се свърза с майката на Златена, която разказа цялата съдебна сага до момента. Преди няколко дни се навършиха 9 месеца от смъртта на младото момиче. Роднините й все още преживяват онзи ден – 17 декември, когато са получили злокобното обаждане от полицията. 

„Беше около 10 часа. Аз вече правих планове за Коледните празници, подготвях украси, мислех за празничната трапеза. В един момент телефонът ми позвъня. Бяха столични полицаи, които ме попитаха дали знам къде е Златена. Заявиха ми, че е станало убийство. Притесних се, защото мислих, че тя е убийцата, но тогава казаха “Не, тя е жертвата”. Не можех да повярвам. Точно в този момент дойде и патрулка от районното в Гълъбово и ми казаха същото. Аз изпаднах в истерия и след това не помня нищо. Оказа се, че новината е била съобщено рано сутринта, но аз не гледам телевизия”, започва разказа си Гергана Йорданова, майка на Златена. Почернената жена с часове не е можела да повярва какво се случва.

По думите й няколко дни по-рано, дъщеря й е заминала за Пловдив, където посещавала курсове за масажи. Именно тога е била първата среща на Златина с Димитър.

„Искаше да си отвори студио за масажи в Стара Загора. Каза ми, че си е намерила курсове в Пловдив. Когато е отишла в града под тепетата са се видели за първи път с Ръжев. Преди това са си комуникирали само във Вайбър. Били са на дискотека заедно. Ако са имали връзка е крила, не сме знаели за него, за пръв път чух името му от полицията, след убийството”, разказва Гергана. Тя добави още, че по време на трагедията Златена е имала сериозен приятел, с който са живеели заедно. Според Гергана, Ръжев й е предложил съдружие за салона за масажи и така я примамил.

„С Пламен са от години двойка. Купиха си апартамент в Стара Загора, ремонтираха си го и си живееха заедно. Тя много искаше да създадат семейство, да имат деца.  Тръгна в Пловдив на курсове. Там се запознава с Ръжев вече официално. Преди това са се чували по телефона и са си писали. Интересното е, че всички чатове с него са изтрити”, добавя майката на Златена.

Според нея дъщеря й е тръгнала за София без Димитър. Там тя отсяда в хотел Рила, а в последствие мъжът от Брестник пристига. В деня на убийството, около 6 часа сутринта Златена е писала на гаджето си.

„Тя е казала и на Пламен, че е в Пловдив. Всичко било наред. След това Ръжев я е нападнал и удушил. Не знам какво е отключила агресията, но според мен са наркотиците, които е приемал 3 дни. Аз не вярвам да са били любовници”, заяви още Гергана, която споделя, че никога няма да преживее тази трагедия.

В момента къщата на Гергана е обсипана от снимки на Златена. И до ден днешен, приятелят на Златена – Пламен посещава почерненото семейство. Заедно гледат снимки, припомнят си живота им преди злокобния 17 декември.

„Тя беше всичко за Пламен. Още не може да я преживее и да продължи на пред. Ние също. Затова ще се борим до край за присъда. Искаме доживотен затвор за Димитър Ръжев. Не искам да си мисля какво ще стане ако бъде пуснат. Той може да посегне и на друга жена, дете или на нас. Той е опитал да удуши бившата си съпруга. Това не му е за пръв път”, допълва Йорданова. Жената споделя още, че ако се стигне до процес, изправили се лице в лице с убиеца на дъщеря й, най-вероятно ще рухне психически.

Семейството на Златена също се е включило в инициативата, водена от родителите на жертви на убийства в цялата страна, за премахване на съкратеното производство при особено тежките престъпления.

„С Ваня Министерска и другите майки и бащи от инициативата поддържаме връзка. Не мога да посещавам протестите, но подкрепям каузата. Убийците трябва да си понесат наказанието. Това искам и аз – да видя Ръжев в затвора с максимална присъда. За мен той лъже и симулира болест”, завършва Гергана Йорданова.

Припомняме, че 15 882 подписа бяха събрани в подкрепа на исканията срещу възможността за сключване на споразумение между прокуратурата и подсъдимия. Срещу отпадането на съкратената процедура се обединиха хора от цяла България. Те дори организираха мирен протест пред министерски съвет в началото на тази седмица.

В инициативата се включиха и близките на убитата през 2016 година Милена Динова от Куртово Конаре.

Убийството на Милена стана през декември 2016 година. В нощта на инцидента Илиян Рангелов настигнал половинката си, повалил я на земята и забил нож в сърцето. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Ден след убийството Рангелов бе задържан, а през 2018 година осъден на две инстанции. Той получи 14 години затвор, но ВКС отмени присъдата заради грешки, допуснати в хода на процеса.

 В същото време идеята за промени в наказателния процес срещна редица отпори в лицето на видни адвокати в Пловдив и София. Висшият адвокатски съвет не подкрепя предложенията за изменения на Наказателния кодекс (НК) с които трябва да отпадне бързата съдебна процедура за дела по тежки престъпления. Съветът смята, че промените само ще оскъпят и удължат съдебния процес, като от второто престъпниците могат да се възползват и припомнят, че несъразмерното отегчаване на наказателната репресия по-често ожесточава престъпността.