Сигнал за полицейско насилие постъпи тази сутрин в бургаската прокуратура. Две момчета - на 18 и 19 години, са били бити, унижавани и малтретирани и снимани в полицейско управление в морския град. Областната дирекция на МВР в Бургас започва вътрешна проверка по случая.

По разказ на момчетата, случаят се разиграва във вторник в игралната зала на един от бургаските търговски центрове. Христо и Емануил влизат да поиграят на ролетка. Пръскат 15 лева и си тръгват половин час по-късно. По думите им Емануил по погрешка взима собственото си яке и това на стола до него. Решил, че е якето на Христо. Връхната дреха се оказва на човек, който играе на съседна ролетка.

 „Аз го взех с мисълта, че е негово. След 30-40 минути ни се обадиха, че сме откраднали яке. При което ние тогава разбрахме, че има още едно яке при нас. Върнахме се да го оставим”, разказва пред Glas.bg 18-годишният Емануил.

„И взима по погрешка някакво яке. После ни се обадиха от игралната зала и ни казаха: Вижда се на камерите как вашият приятел взима някакво яке. Питам моя приятел взимал ли е някакво яке и той казва: Моето и твоето. Обръщам се и виждам отзад едно кожено яке, наистина имаше кожено яке, обаче портфейл вътре нямаше, а те казват, че вътре е имало портфейл. Веднага върнахме якето, а те казват, че вътре имало портфейл с 690 лева или 710 лева”, разказва Христо.

Христо и Емануил са задържани за 24 часа. След една нощ в сградата на ареста в 5-о РПУ двете момчета са откарани във 2-ро РПУ, където по думите им са изтезавани близо пет часа.

„Къде е портфейлът, къде е портфейлът - иди, че обяснявай, че няма портфейл. Няма портфейл, няма портфейл и се започнаха изтезания. Започнаха да ме бият с електрошокови палки, с гумени палки по главата, навсякъде просто, неописуемо и отвратително. Слагаха ми торби на главата, слагаха ми коронка със секс машина и ми казаха, че ако падне, да полагам врата. Защо да откраднем нещо от някъде, където първо си даваме данните. Ние си даваме данните, телефони, всичко. То е ясно, че след 10 минути ще те хванат”, обяснява ситуацията Христо.

Момчетата се прибират по домовете си и разказват за заплахите. По думите им полицаите ги снимали, заплашвали ги със сексуални гаври, снимали ги. Майката на Емануил отказва да застане пред камера и да попаде жалба. Загубила е съпруга си преди две години, отглежда сина си сама и се страхува. Бащата на Христо е категоричен, че ще търси правата си в съда. Иван Марков, който е фелдшер в една от бургаските болници, е категоричен, че синът му е буен и вероятно е отвръщал словесно на полицаите, но не е крадец.

„Не го пожелавам на никой родител. Искам да се спрат тези издевателства над децата в България. Защото знам няколко случая, а те ще продължат тези нещастници да тормозят така лапетата”, категоричен е Иван Марков.

Тази сутрин битият Христо и баща му подадоха сигнал в бургаската прокуратура. За употребено полицейско насилие е категоричен и защитникът на битото момче, адвокат Димо Гочев.

„Не превишаване, ами полицейски произвол, няма право никой да се държи нечовешки и да подлага на изтезание което и да е лице, което е с ограничено право на придвижване, задържано за 24 часа по закона на МВР”, подчерта адвокат Гочев.

Христо и Емануил не знаят имената на петимата или шестимата цивилни служители на МВР, които са ги били. Но твърдят, че могат да ги разпознаят. Разказват, че сънували кошмари с инквизиторите си. Успели са да снимат единия от мъчителите си, докато той подготвя писмени данни. Христо разказва, че същият човек го е бил много.

От ОД на МВР Бургас съобщиха че ще бъде извършена вътрешна проверка, а ако случаят се потвърди, се очакват най-строги санкции, дори уволнение за служителите.