Криминално проявен мъж бе осъден за домашно насилие в Пловдив. Той системно пребивал жена си и дори я наръгал с нож по време на един от скандалите, съобщи Trafficnews

Жертвата и насилникът й били женени от пет години. Живеели в малко градче, близо до Пловдив, имали и невръстно дете. Малко след сватбата, мъжът обаче започнал да посяга на съпругата си.

С годините насилието станало всекидневно, изразяващо се под всякакъв начин и повод. След консумация на алкохол, съпругът изтезавал жена си, биел я и дори я насилвал сексуално.

Именно отказ да сподели леглото с бруталния мъж довел и до последната кървава развръзка.

Двамата се скарали през лятото, когато жената му отказала секс. Побеснелият съпруг не само я пребил, но и грабнал нож. После я пробол няколко пъти по тялото. Ударите били съпроводени и със заплахи за смърт.

Младата жена била приета в болница за лечение. Тя била със леки и средни наранявания. Била е освидетелствана от съдебни медици, а с епикризата подала жалба срещу съпруга си.

Казусът бил отнесен до Районен съд и насилникът бил осъден. Той не може да се доближава до жертвата, дома й и местоработата й. Мъжът е насочен и към неправителствената организация "Джендър алтернативи" за консултации.

Този случай бе разказан именно от фондацията по време на отчета на постигнатите резултати по проект "Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие и мониторинг по приложението на ЗЗДН".

Домашното насилие е широко разпространен проблем в България. Той засяга основно правата на жените и децата, които, бидейки уязвими групи лица, често не получават адекватна защита.

"Дейностите бяха фокусирани върху ефективна защита на правата и интересите на пострадалите чрез предоставянето на интердисциплинарни услуги – юридически и психо-социални консултации; ефективна работа с извършителите на домашно насилие в рамките на програма.

В двете приемни, в рамките на шест месеца сме извършили 148 консултации по програмата. 6 души от тях са мъже. Това прави по 1-2 души на ден. От тези лице 84 са получили юридически консултации. 7 насилника, трима доброволно и 4 – ма с наложена мярка, са били при нас", разказа Рада Еленкова-Рашева, която е ръководител на проект.

Тя добави още, че в последната една година сигналите за домашно насилие са скочили драстично. Според нея най-много са тези от Пловдив. Най-много хора са постъпвали в приемните в първите работни дни в седмицата.