Почти година и половина след убийството на 87-годишния Стефан Янев, пред съда се изправят неговата дъщеря Мария Велева и съпругът и Свилен. Двамата са обвиняеми за това, че през февруари миналата година пребиха до смърт дядото на децата си. Жестокото убийство в столичния квартал „Люлин” придоби голям обществен отзвук, тъй като малко преди да бъде премазан от бой Янев участва в телевизионното предаване „Съдебен спор”.

Там той се оплака от дъщеря си, която го биела и тормозела, превзела апартамента му и най-важното: държала децата си под ключ, без да им позволява да ходят на училище, да излизат или да се занимават с нещо различно от интересите на родителите си.

Според съседите на семейството Мария, Свилен и трите им дъщери са посещавали секта, която обаче така и не беше установена след задържането на родителите. Стефан беше убит броени дни след излъчването на предаването, в което той разказва какво точно правят дъщеря му и нейният съпруг. По време на заснемането на въпросния епизод Мария Велева се държи агресивно, крещи истерично и отказва да отговори на каквито и да било въпроси.

Стефан не бил открит от познати няколко дни. След подадени сигнали тялото му е намерено на общ балкон, в близост до апартамента, в който живеели дъщеря му Мария, заедно със съпруга си Свилен и трите им момичета. Задържани веднага са дъщерята на убития и нейният съпруг.

След убийството трите дъщери на Мария и Свилен – на 13, 14 и 19 години бяха поети от социалните служби. Наложи се обаче момичетата да бъдат разделени, тъй като най-голямата от тях вече е пълнолетна и няма как да бъде приютена в дом за сираци. Експертите, които работеха с дъщерите на задържаните бяха категорични, че момичетата са асоциални, нямат никакви умения за комуникация и са били изцяло изолирани от естествената среда.

Още след убийството съседи на семейството разказаха, че тормоза над пребития до смърт е бил постоянен. Барбара Ангелова, която живее в същия блок обясни, че много пъти са подавани сигнали срещу Мария Янева и съпруга и Свилен, но никога не са взимани мерки, защото социалните и полицията не са били допускани до апартамента.

Друга съседка Йосифка Тихомирова беше разказала, че за последно е чула скандал в апартамента на 18 февруари 2018 г. Тя обясни, че тогава е  подаден и сигнал до полицията. Съседите твърдяха,  че към социалните служби са подавани множество сигнали, заради децата, които са държани в изолация. Всеки път, обаче, Мария отказвала да отвори вратата и да ги допусне вътре. От Социалните заявиха, че сигнал е подаван само един път.  Това било на 15 февруари 2018, когато не били допуснати до апартамента и в случая нямало какво да направят.

След като съпрузите бяха задържани, двамата направиха опит Мария да излезе на свобода, като Свилен поеме цялата вина за убийството, напомня TrafficNews. Прокуратурата обаче беше категорична, че в жестокия побой са участвали и двамата обвиняеми и вината трябва да бъде понесена както от мъжа, така и от жената.

Убийството на 87-годишния Стефан породи много въпроси, свързани най-вече с трите деца, които са с тежки психически травми, които вероятно винаги ще бележат живота им.

Историята породи въпроса как може едни деца да бъдат държани в пълна изолация години наред, да има сигнали срещу това и мерките, които социалните служби могат да вземат да се ограничават до едно позвъняване на вратата и въпроса „Може ли да влезем?”. И вероятно като много други и Стефан е можел да бъде спасен, защото в семейството на Мария и Свилен Велеви е давало множество индикации, че нещо не е наред и че е възможно да се стигне до крайност.

Системата обаче за пореден път не е успяла да помогне, а Янев като много други е повярвал само и единствено на телевизионните предавания. За съжаление обаче краят на историята е трагичен – един убит човек и вероятно три живота, които никога няма да бъдат „нормални” и „пълноценни”.