Скандалното дело „Родопчанка прибра хилядарки от рушвети за ТЕЛК“ ще се гледа отново. Окръжният съд в Кърджали отмени решението на първа инстанция, с което жената, оплела няколко души по схемата „Дай пари, ще ти издействам инвалидна пенсия“, получи присъда, съобщава Родопи24.

Причината е, че делото е било гледано в Момчилград в три различни заседания, като на последното съдията е бил друг, като по този начин е бил нарушен принципът за неизменност на състава на съда.

Две комшийки се срещат пред блока. Едната се оплаква, че е зле с очите. Другата предлага да й издейства ТЕЛК-ово решение за висок процент намалена трудоспособност и по този начин да вземе едни пари без да работи. Имала връзки, но трябвала до се дадат едни пари за лекарите в Комисията. Съседката вади 600 лева и ги връчва на познатата си. След това минава прегледи при лекари и с епикризата отива на ТЕЛК.

Там обаче й дават 36 на сто увреденост, който процент обаче не й достига за получаване на пенсия за инвалидност. Междувременно жената е олекнала с още 200 лева в посока-джоба на съседката. Работата не е свършена, парите не се връщат с мотив „Пак ще пробваме и работата ще стане”.

Истинска история, случила се на общо девет души от Кърджалийско. Всички били „пленени” от разказите за връзките на бивша санитарка, която успяла да прибере от тях за „съдействие пред ТЕЛК” суми от 490 до 1200 лева. Или общо 9 157 лева. На един от мераклиите за инвалидна пенсия без свян родопчанката прибрала 1100 лева и… агне.

Измамницата работила общо 9 години като санитар в болнично заведение в региона. След 2006-та година обаче била безработна.
Измамата стигна до съда в Момчилград. Бившата санитарка получи условна присъда в размер на година „лишаване от свобода”.

Наказанието обаче бе отложено с 3-годишен изпитателен срок.
Делото отново бе пратено в съда в Момчилград, където ще бъде разгледано от друг състав.