Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ,  за това, че в периода от 22.06. 2019 г. до 26.06.2019 г., в пловдивското с. Искра са поискали и приели подкуп – пари на стойност 1 000 лева, както две торби с кашкавал и сирене - на стойност 84 лева, за да не и съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване.

През месец април 2019 г. двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в с. Искра. Двамата обвиняеми разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Поради тази причина обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. Те имали правомощия да извършват тази дейност.

На 22.06.2019 г., единият обвиняем, като длъжностно лице – главен инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, отишъл в селото, като преди това се срещнал с негов колега., началник на отдела. Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение. На място обвиняемиятконстатирал по-голям брой животни, отколкото били  записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, той обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

На 26.06. 2019 г., пострадалият занесъл парите и храните на бензиностанция в района на гр. Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, главният инспектор му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно той е задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от директора и 2 700 лева от другия служител, които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо двамата е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.