Четирима души са арестувани след претърсванията в президентството тази сутрин. Това става ясно от прессъобщенията на Прокуратурата и на Военно-окръжната прокуратура.

В ареста са двама съветници на държавния глава, посочени само с инициалите им - П.У. и И.М.,  бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ - М.К., както и бизнесмен с инициалите П.Б.

От пресцентъра на Прокуратурана съобщават, че след  получено  разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания  и изземвания  на два адреса в София и Пловдив по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В  София се претърсва  в  кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Изземват се документи и книжа, както и компютърни конфигурации.

Две лица - П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР, съобщават още от ПРБ.

Арестуваха Пламен Бобоков!

И съветникът на президента е задържан!

Разследването е за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстои   наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните доказателства  и  преценят  дали  същите  са  достатъчно  за предявяване на  обвинение  на  конкретни  лица.

От Военно-окръжната прокуратура съобщават, че военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство за разгласяване на държавна тайна.

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в кабинета на секретар на президента.

Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апаратът има информация, касаеща Държавна агенция „Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Иван Гешев с подробности за акцията в президентството ВИДЕО