Тумба озверели роми са нападнали и пребили призовкаря от Софийския районен съд Борислав Цоков преди няколко дни. За това разказа самият съдебен служител днес на брифинг.

Мъжът трябвало да връчи призовка на жител на блок в столичния квартал "Ботунец 2", който дължал пари.

Цоков отишъл в 18:50 часа в блока, където живеел мъжа, на когото трябвало да връчи призовка. Почукал на врата, отворила му жена и му казала, че той го чака долу пред блока.

Призовкар от Софийския районен съд – пребит! Трима го ритали в главата

Отвън обаче имало цяла група разгорещени роми - мъже и жени. Един от тях отишъл при призовкаря и му казал, че той е човекът, когато търси.

Издърпал Цоков за ръката и му казал да дойде да си поговорят. После му креснал защо тропа по вратите в 9 часа. Служителят на съда отговорил, че все още е само 19 часа, но веднага получил юмрук в лицето. Дотичали още няколко роми и се включили в побоя.  Цоков бил повален на земята, където към юмруците се добавили и ритници.

"Аз не съм предизвикал това поведение. Не съм се държал агресивно. Не съм отговарял по никакъв начин на ударите. Удряха ме и ме ритаха само в областта на главата. Предпазих се просто с две ръце. Лицето ми беше незащитено. Този побой продължи около 5 минути. В един момент чух една жена от тълпата да казва: "Спрете бе, ще го убиете", разказа за преживения кошмар Цоков.

Той се обадил на телефон 112, откъдето повикали полиция и линейка. Освен това подал жалба в съда. След несупешния опит да връчи прозивката той изглеждал като участник в боксов мач. Лекарската експертиза установила мозъчно сътресение, синини и рани по лицето след зверския побой.

Председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов каза, че е предложил на ВСС промяна в закона, който да постави нападението над призовкарите редом с това на полицаи, съдии и прокурори, където пък се предвиждат по-сурови наказания.

Агресорът, който е участвал в побоя над Цоков, още не е задържан, полицията работи по случая.