Лятото е сезон, в който повечето хора мислят за почивки, а други пък се надяват да намерят работа, от която да изкарат пари, за да изхранят семействата си или пък просто да добавят допълнителни доходи за близките си.

Именно тази нужда за препитание обаче много често се оказва капан. При това хора с добро образование и солиден житейски опит  стават жертва на измамници, които предлагат гурбет зад граница, разказва Антоанета Василева, член на Групата експерти за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора и експерт към фондация "Асоциация Анимус" пред TrafficNews.

„Повечето българи мислят, че в този капан попадат само нискообразовани хора или роми, но това не е така. През последните години наблюдаваме все повече жертви на трудова експлоатация, които имат образование и в същото време са работили в чужбина и преди”, коментира Василева.

Един от последните подобни случаи е с 30-годишен мъж, който заминава за Италия, за да може да спечели повече пари през лятото. Той не е знаел и една дума на италиански, но заминал за да работи в селското стопанство.

„В повечето случаи хората са инвестирали средства за да отидат. Съвсем умишлено онези, които им пускат офертите казват, че трябва да си поемат пътя и да изпратят пари за документите, легализацията и т.н, съответно хората остават без заделени пари,защото са ги вложили. 

Всъщност те изглеждат на пръв поглед дребни суми, но не са, защото когато се събере стойността им стават доста повече. Трафикантите го правят умишлено, за да може веднъж пристигнали в дадената страна,  „служителите им” да нямат възможност да си тръгнат и да са длъжни да работят.

Някои от жертвите нямат идея как ще преживеят следващите 24 часа, ако не останат при измамниците. Не могат да си купят храна, да си намерят подслон или да си вземат самолетни билети. ”, разказва Василева.

Понякога трафикантите карат жертвите си да извършват престъпления или да погазят местните закони, за да им заплатят дължимото.  След това ги заплашват с това и им казват да не подават сигнали, защото те се имат с полицията и така или иначе ще ги върнат при тях и ще съжаляват. 

Това разбира се е лъжа, но незнанието на чужд език и липсата на каквито и да било контакти в страната, в която се намират ги правят хоратяа уязвими и уплашени.

„В някои от случите измамниците взимат телефоните на жертвите си, за да нямат контакт с близките си и да бъдат в пълна изолация. Заплашват ги, карат ги да си дадат и документите и не им ги връщат. Така всъщност измамените стават техни жертви и не виждат начин да се измъкнат.”, разказва Василева.

Условията, на които жертвите са длъжни да живеят са меко казано мизерни. Те са настанени по 40-50 човека в една стая. Лежат на матраци и спят на смени, в зависимост от това кой кога работи и с какво точно се занимава.

„Българите са свикнали, че нищо няма да е такова каквото им е обещано. Примиряват се и работят с една единствена надежда – да си получат парите, когато приключи сезонът, лошото е че даже и това не се случва. Жертвите си казват, че никога няма да могат да си набавя такъв доход в страната ни, каквото и да правят и именно заради това търпят всичко и не осъзнават, че имат права и има кой да ги защити. Казват си ще търпя и ще стискам зъби, но накрая ще си струва като си получа парите.”, обяснява Антоанета Василева.

Понякога се срещат случаи и в които цяло семейство заминава да работи, заедно с децата си. Когато изпаднат в подобна ситуация дори настойниците са готови да накарат собственото си дете да извърши престъпление само и само да се са изпълнили това, за което са отишли. Най-често случаите са на дребни кражби.

Пред TrafficNews Антоанета Василева обясни, че е много важно, когато хората търсят работа в чужбина първо да проверяват дали фирмата, която е пуснала оферта за набиране на служители е лицензирана и да се провери дали е регистрирана в Агенцията по заетостта.

„Почти никоя от жертвите всъщност не е проверила фирмата. Обикновено работодателите им казват това, което искат да чуят и те веднага мислят, че всичко е както им е обещано”, обясни Василева.

Освен това е важно хората да знаят, че могат да потърсят информация и от Асоциация „Анимус”, както преди да приемат работата и да заминат, така и след това. За тази цел е и горещият им телефон – 0800 186 76.

Най-често излъганите са приели условия на работа в селското стопанство или в строителството. Става въпрос за случаи, в които се търся хора за нискоквалифициран труд, който обаче е срещу солидно заплащане. Във всички случаи това става през интернет обява, но дори само начинът, по който е изготвена тя, би трябвало да буди съмнения в хората.

„В някои от случаите самите собственици на фирми дори не знаят за случващото се. Тя си наема посредници, които да намират хора и въобще не знае какви са условията и как се работи и т. н. Всъщност се оказва, че самите посредници са трафиканти, а не  работодателите”, разказва Василева.

По думите и българите имат особено изграден навик да не подписват договори за това, което вършат и нямат проблем с тези условия. Така обаче случващото се е много по-трудно за доказване.

„Когато говорим за строителния бизнес например, хората подписват и трудови договори. Понякога обаче те са на друг език и въпреки това хората слагат параф. А в някои от случаите дори могат да си навредят с тези договори, защото не разбират под какво се подписват. Единственото, което мотивира жертвите да свидетелстват срещу тези, които са ги измамили е, че се надяват да могат да си вземат парите, за които са били излъгани”, споделя Василева.

Ако българин стане жертва на трудова експлоатация той може да се свърже веднага с полицията в най-близкия участък. Оттам в рамките на часове органите на реда ще се свържат с посолството ни в страната и ще уредят преводач, който да им помогне да обяснят какво точно се е случило. Освен това всяка страна в ЕС има изграден механизъм за помощ именно на такива жертви и би могла да ги настани в кризисен център и да им помогне да се върнат обратно в България.

През 2018 година има и 12 случая на вътрешен трафик. Това са хора измамени по подобен начин но в България. Тук разбира се е много по-лесно жертвите да установят контакт с близки или пък с полицията, която да им помогне.