10 души са в ареста след мащабната полицейска акция в Пловдив срещу лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и сводничество. Един от задържаните притежава малък дворец и незаконна частна банка, без никакви легални доходи, а над него, според прокуратурата, е бил разпънат чадър.

„Няма как лица, които не работят, не развиват каквато и да е дейност, не подават каквито и да е данъчни декларации,  да притежават автомобили, всеки един от който е на стойност от порядъка на 100 000 лева. Обещавал опека от всички държавни институции, за които може да се сетите. Имаме и такива данни, придобити чрез СРС”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

В ареста се намира 49-годишният Стефан Асенов по прякор Менду от Пловдив. Той притежава 15 недвижими имота и 60 луксозни автомобила за 2 милиона лева, а при обиск в дома му са открити килограми злато и пари. През последните 10 години е продал над 200 автомобила и е сключил 161 ипотечни договора. По всички тези сделки е платил данъци в размер само на 13 хиляди лева.

„Бяха иззети 15 автомобила, останалите 45 са обявени за общодържавно издирване, иззето е над 1.5 кг злато, иззети са пари в различна валута в български левове и евро”, поясни директорът на МВР-Пловдив старши-комисар Йордан Рогачев. 

Над 100 полицаи участваха в акцията, в която на прицел попадна и негов хотел, в който е установено, че седем жени са предлагали платена любов. До момента са разпитани общо 60 свидетели, по-голямата част от които разказват, че над лихваря имало разпънат чадър.

Подобни паразити, извинете ме за израза, не би трябвало да извършват толкова дълго време дейност, без да знаят институциите. Очевидно е знаел някой и този някой си знае кой е.”, заяви още окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Предстои на задържаните да бъдат повдигнати обвинения.

Още вижте във видеото на GLAS.bg