33-годишен мъж от Лясковец е бил задържан заради съмнения за търговия с гласове.

Върбан Спасов е хванат със списък със 100 имена, потвърдиха за TrafficNews от МВР. Търговецът и приятелката му са били спрени от полицейски патрул за рутинна проверка на автомобила.

Близките му обаче отричат арестувания да се занимава с политика търговия на гласове.

Първо жената потвърдила, че става въпрос за купуване на гласове. После признал и Върбан. Тя обяснила , че понеже била грамотна, му помагала да напише списъците. Върбан Спасов е от нар. клан Манджите. Неофициално доходите им идват от джебчийство. А прякорът на фамилията е от 90-те години, когато се занимавали с производство на негален алкохол.

Родът е известен и с друга нелегална дейност - джебчийство. Местните разказват, че съпругата на Върбан също издържала фамилията по този начин. Откакто го напуснала, той се занимавал с лихварство, но не му провървяло и затова решил да изкара някой лев по изборите.

Върбан Спасов няма трудов стаж, нито декларирани доходи. Районната прокуратура предстои да реши дали да му бъде повдигнато обвинение за купуване на гласове. Образувано е до съдебно производство по чл167 ал2. Наказанието е от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 000 до 60 000 лева.