Схеми с ремонтни дейности в Русе. Десетки жители на Русе сигнализират, че измамници изнудват възрастни хора за саниране на блокове.

Майсторите искали 5000 лв. от пенсионери. След отказ заплашвали, че ще изпотрошат домовете на старците и ще откраднат вещите им.

Накои от майстори сами предлагали мнимите услуги. Други били намирани с помощта на обяви.

Схемата, по която действат, е следната: идват няколко души, предлагат евтин, но качествен ремонт, а бонусът е, че всичко приключва от няколко часа до два дни. Първоначално обявяват ниска цена, но впоследствие сумата започва бързо да набъбва, предават от “Нова телевизия”.

Майсторите обещали, че след известно време ще дадат на клиентите си и касови бележки, но това така и не се случило.
А обявите на строителните бригади са разлепени навсякъде по стълбовете в Русе. Телефонните номера са едни и същи. Името на строителната бригада обаче е различно.

Екип на NOVA позвъни на един от телефоните.

Бригадата пристигнала на посочения адрес за по-малко от час. Първоначално се появявили трима души - единият се представил за Борис. Заявявили, че всички посочени от подставеното лице дейности ще бъдат извършени срещу 400 лв. И започнали веднага да работят. Бързо се организирали и станали четирима. Впоследствие започнали да изреждат още работи, които трябвало задължително да бъдат извършени.

Цената на услугата също се покачвала.
На следващата сутрин работниците отново се умножили и стигнали 7 човека. Пристигнали на адрес с няколко коли и заявили, че работят не само в Русе, но и в други градове.
Сумата продължавала да набъбва до 920 лв. и то без ламарините. Майсторите искат и капаро, а два часа по-късно настояли и за останалата част от сумата.

Когато разбрали, че са разкрити, майсторите незабавно започнали да отричат.

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство по 30 жалби на потърпевши хора от Русе. А има и такива, които от страх не са съобщили, че са изнудвани и заплашвани. За съжаление подобен вид измама се доказва много трудно. Вероятно и това е причината схемата да действа безотказно дори в сезон, който не е подходящ за такъв вид строителни дейности.