Пловдивчанка е била жестоко бита на улицата от съпруга си, след което той грабнал 5-годишния им син, качил го в колата и изчезнал в неизвестна посока. Ужасената майка веднага е сигнализирала в полицията. Детето е намерено и й е върнато, а съдът е издал ограничителна заповед срещу бащата да не доближава жена си и жилището й. Това съобщиха от неправителствената организация за защита на жертви на насилие под тепетата, където пострадалата е потърсила помощ.

 

Там тя разказала, че след като забременяла, била подложена на неимоверен психически и физически тормоз от мъжа си, тъй като не искал детето. Започнал да излиза с приятели и да се прибира по късни доби. Напрежението в семейството ескалирало още повече след раждането. Момченцето плачело по цели нощи.

 

"Махни го оттук, не мога да се наспивам. Не ставаш майка", крещял мъжът. Съпругата му държала пеленачето на ръце и се опитвала да се предпази от разярения си съпруг, който я удрял с юмруци и блъскал главата й в стената. При един от скандалите стъпил с крак върху шията й и за малко щял да я задуши. Жената търпяла от страх за живота си. Побоят на улицата обаче и отвличането на детето прелели чашата, пише "24 часа".

 

"В момента майката е в тежко емоциално състояние. Оказваме й безплатна психологическа и юридическа помощ. Нашите адвокати заведоха две дела - за развод и по закона за защита от домашно насилие", обясни консултантът от правозащитната организация Любомира Цъцарова.

 

Тя добави, че от миналия месец в Пловдив функционира приемна за жертви в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги". Идеята е жените, на които се оказва медицинска помощ след побои, на място да бъдат консултирани какви стъпки могат да предприемат

. В центъра работят психолози и адвокати. Екип от правозащитната организация е обучил и лекари от болницата как да разпознават белезите от домашно насилие.

До останалите големи лечебни заведения в Пловдив са изпратени уведомителни писма, че могат да насочват пострадали жени към приемната в "Св. Георги".