Те идват от частни развъдници за кучета в Румъния, Унгария и България, а в Германия се продават на дъмпингови цени. Темата обаче не е особено популярна в Германия, включително и защото твърде малко се знае за тази нелегална търговия с кутрета, се казва в репортаж на Западногерманското радио WDR.

Фактите са следните: Всяка седмица в Германия пристигат контрабандни пратки с нелегална "стока" – близо 200 000 малки кученца от подобен произход се продават всяка година в Германия. Особено търсени са породите шпиц, чихуахуа, малтийска болонка и лабрадор, пише "Дойче веле". 

Обикновено нелегалните пратки пристигат от Източна Европа - кучетата там се "произвеждат" на конвейeр в развъдници с изключително лоши условия – нерядко в клетките са наблъскани по 200 кутрета, много от тях имат бълхи, въшки и всякакви други паразити, както и заразни болести. Често животните получават за храна само развалени остатъци от месо или вътрешности.

Брутални изтезания

На още по-големи мъки са подложени женските, които са превърнати в "машини за разплод", се казва по-нататък в репортажа на WDR. Същото важи и за мъжките кучета, които с ритници, бой и дори с ток биват принуждавани да оплождат женските. Онези, които престанат да се възпроизвеждат, биват умъртвявани и заместени от други животни. Навършат ли 4 седмици, кученцата вече са готови да тръгнат на път. Но търгашите, които ги развъждат, не придружават животните, а наемат шофьори, които ги доставят до желаната крайна точка. Така те избягват по-големи щети, ако случайно някоя пратка бъде задържана от властите. А самите доставчици обикновено се отървават само с парични глоби.

Болните и изтощени животни, които често са нападнати от паразити, не винаги издържат тежкото пътуване. Според някои изчисления, всяко четвърто куче умира - или по време на пътуването, или малко по-късно при новия си собственик. Затова контрабандистите се опитват да продадат животните колкото се може по-бързо. За тази цел често се използват социалните мрежи - чрез Фейсбук-групи, хаштагове в Instagram като #dogforsale, или чрез малки обяви в сайта за продажби eBay, където всеки ден се предлагат стотици кученца за продан, много от които нелегално.

В тези платформи едно малко кученце върви между 300 и 800 евро. Ако продавачите бързат много, цената може да падне дори до стотина евро. За сравнение: в легален развъдник в Германия цената на едно чистопородно куче се движи между 1000 и 2000 евро. Често търговците залагат на съчувствието на клиентите: уверяват ги, че като си вземат малко кученце, ще го избавят от мъките и страданията му. На практика се получава точно обратното - те допринасят за още повече мъки и изтезания на животни. Защото всяка успешна продажба увелича предлагането: след всяко продадено в Германия кученце, идват пет нови, се казва в репортажа.

Други търговци са още по-безскрупулни и фалшифицират документите на животното, за да излезе, че то е имунизирано, с поставен чип и от чиста порода. Това, разбира се, качва цената и търговците могат да му вземат лесно и четирицифрена сума. По оценки на експерти, приходите от продажбите само в Германия възлизат годишно на около 400 милиона евро.

Има легални начини да се сдобиеш с домашен любимец

Който по нелегален начин се сдобие с кученце и бъде разкрит, рискува да плати солени глоби. Ако дадено животното не е имунизирано срещу бяс, то се поставя под карантина - на първо време за 3 седмици. Този престой излиза на собственика поне по 20 евро на ден. Но дори и кучето на външен вид да изглежда здраво, не е изключено то да е страхливо и агресивно заради начина, по който е било отгледано. Отделно от това имунната система на тези кученца е недоразвита и те често боледуват.

В тази връзка изданието съветва всички, които искат да си купят малко кученце по легален начин, да настояват да им се покаже развъдника, от който то пристига. Ако продавачът не може да даде ясни сведения, явно има нещо съмнително. Изданието съобщава и това, че предаването на WDR "Животни търсят своя дом" всяка седмица предлага за осиновяване животни, които са останали без стопанин. А всички те са кастрирани, обезпаразитени, имунизирани и снабдени с чип.