Осъдиха на десет години затвор 65-годишен мъж за убийството на съпругата му.

Той многократно нанасял побой над 61-годишната си съпруга. Те били женени от дълги години, като през първите двадесет години водели щастлив семеен живот.

През 1998 г. подсъдимият заминал за САЩ, където започнал работа като шофьор на тежкотоварен автомобил. Голяма част от придобитите парични средства той изпращал на съпругата си, като я снабдил и с генерално пълномощно за представителство и извършване на правни действия. В един момент 65-годишният мъж бил информиран от по-голямата си дъщеря, че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него средства. Поради тази причина мъжът започнал да прави преводи на двете си дъщери.

През 2017 г. мъжът окончателно се прибрал в България, като заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата. С подновяването на съжителството между двамата съпрузи започнали и много семейни проблеми. Между тях непрекъснато възниквали пререкания и конфликти – най-вече във връзка с взаимни имуществени претенции. Мъжът често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с жена си. Отправял й закани, че ще я убие.

Поради сложните вътрешносемейни отношения, съпругата заявила, че ще се разведе с него, на което той отново отговорил с вербално и физическо посегателство. Пострадалата няколкократно напускала семейното жилище, но това не променило по никакъв начин поведението на мъжа й.

Малтретираната жена сезирала Софийския районен съд с искова молба по реда на Закона за защита от домашното насилие. През 2018 г., по водено гражданско дело, била издадена неподлежаща на обжалване Заповед за незабавна защита. С нея на осъдения мъж било вменено задължение да се въздържа от домашно насилие и да не доближава съпругата си на разстояние от 200 метра.

Три дни по-късно жената пристигнала в с. Косово, където притежавали семейна къща. Тъй като забелязала автомобила на съпруга й, паркиран пред къщата им, тя отишла с багажа си във вилата в махала „Качаревци“, която стопанисвала от няколко години. Съпругът й знаел за предстоящото посещение на жена му, дошъл в селото ден по-рано. Когато разбрал за пристигането й дни по-рано и отишъл пред въпросния имот и застанал пред входната врата, изчаквайки появата на съпругата си. Жената излязла, последвала размяна на гневни реплики.

Ядосан от демонстрираното нежелание за комуникация от страна на жена си, осъденият започнал да я приближава с намерение за саморазправа. Уплашената жена успяла да сигнализира за случилото се на телефон 112. Въпреки това мъжът заплашително продължил да скъсява дистанцията помежду им. В опит да се защити от посегателството върху себе си пострадалата грабнала от земята пластмасова тръба. Използвайки огромното си физическо превъзходство, мъжът я съборил по гръб на земята, изтръгнал тръбата от ръката й и започнал да я удря с нея по главата и лицето. От намиращото се в непосредствена близост помещение нападателят взел метална вила с четири шипа и дървена дръжка. С нея започнал да нанася множество силни удари с тъпата метална част по главата на съпругата си. Осъденият спрял да нанася удари, едва когато обляната в кръв негова съпруга престанала да дава признаци на живот.

След това мъжът се обадил на дъщеря си и я известил, че убил майка й. Отишъл при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“.

От извършената съдебномедицинска експертиза се установява, че смъртта на жената се дължи на тежката черепно-мозъчна травма, довела до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.

65-годишният мъж изтърпява наложеното му наказание в Затвора в гр. Бобов дол.