Сбиване под покрива на пловдивско заведение. Конфликтът е станал в район “Южен” на древния град и е възникнал между две компании.

Всичко започнало с размяна на реплики от съседни маси в заведението “Нивелиа”. Разпрата обаче прераснала в юмручна схватка. Клиентите се сбили, а на място незабавно била извикана полицията.

"Издирваме шестима души. Знаем кои са участниците и въпрос на часове е да ги задържим”, обясниха за TrafficNews от дирекцията на МВР в Пловдив. По случая е образувано производство.

Ресторант "Нивелиа", който се намира на ул. "Гоце Делчев", в близост до Събота пазара, тормози десетки семейства с шум и миризми. За проблема, който продължава години наред, сигнализираха жители на квартала ден преди да се случи сбиването. Те потърсили доскорошния репортер на "Господари на ефира" – Илиян Велков, след като научили, че се е кандидатирал за кмет на район "Южен", тъй като никой не обръщал внимание на техните сигнали за нередности.

"Няколко години хората тропат по вратите на различни институции, но не получават адекватни отговори. Това е една масивна конструкция. Има издадено разрешително за „специализиран автомобил за обществено хранене и кабина WC”. Въпреки това то е покрито, изградени са и стени", обясни Илиян Велков, който се срещна с хората от района.

"От малка подвижна каравана се превърна в луксозен ресторант, източник на много шум и проблеми", оплака се Петко Грозев, който живее в съседство. Той е организатор на първата подписка преди повече от 5 години. Тъй като заведението се намира на разстояние между 6 и 12 метра от двете жилищни кооперации, още тогава хората инициират жалба до тогавашния кмет на район „Южен” Валентин Василев. Според хората, пиянските свади тук са през вечер, крясъците и виковете също. Те са ставали свидетели и на побоища. Последният е от снощи. „Беше като на война. Викове, крясъци, удари. Полицията реагира бързо и като пристигнаха, компаниите се разбягаха”, разказват съседите. Те смятат също, че заведението е напълно незаконно и до този момент никой не им е представил разрешително за строеж.

Освен всичко, оградата на ресторанта граничи със съседен имот. Собственикът Петко Николов се оплака, че никой не е искал съгласието му за изграждането й и това е направено без никакви отстояния. „Спалнята ми е буквално на 4 метра от клиентите, които си пият ракията”, посочи мъжът.

Сред потърпевшите е и Вангел Делев, легенда на футболен клуб „Ботев”. „Безброй пъти сме предупреждавали собственика на заведението, че вдигат шум, но той отговаря, че има документация. И в полицията сме се обаждали многократно, и в администрацията, но ефект няма. Подадем жалба, всичко замлъква, 4-5 дни е тихо, след това нещата тръгват по същия начин”, обясни Делев.