Нова измама плъзна в Бургас след затегнатите мерки заради пандемията с коронавируса. На заседанието на общинския кризисен щаб кметът Димитър Николов предупреди, че измамници се представят за служители на общината, предлагайки да дезинфекцират жилищни или търговски площи. Те обикаляли от врата на врата, имитирали, че пръскат с препарати, и искали пари.

Началникът на бургаската полиция главен комисар Сотиров уточни, че измамниците действали в няколко посоки едновременно. Освен че предлагали дезинфекция, те започвали да разясняват на хората какво да правят, за да се предпазят от вируса. Така отвличали вниманието на собственика, а в същото време съучастникът сканирал дома с цел да отмъкне каквото успее. От полицията призоваха всички да бъдат особено внимателни и да не се доверяват на подобни оферти.

След заседанието на щаба в неделя бяха обявени и актуалните данни. Към момента в морския град не е регистриран случай на Covid-19. Очакват се резултати от пробите на двама съмнителни пациенти, а хората под карантина вече са 140, пише Монитор. Проверка е установила, че някои от поставените под карантина са попълнили декларации с фалшиви адреси или нечетливо. Установено е, че в региона са пристигнали семейство италианци, които бягайки от епицентъра на заразата в Северна Италия, са резервирали апартамент в Бургас. Те са проверени и е установено, че спазват стриктно карантината.

„Продължаваме стриктно с проверките на лицата под карантина. Вече имаме алгоритъм. Съвместно с Окръжна прокуратура сме изяснили начина на действие и при неспазване издирваме лицето и го привеждаме в съответното помещение, като докладваме случая в прокуратурата. Глобата е до 50 000 лв. и до 5 години затвор. Нямаме сигнал, който да е получен, и ние да не сме отреагирали. Имаше и случай на заведение в областта, което е нарушило заповедта на министъра, и е санкционирано”, заяви кметът Николов.