Български гражданин и две организации от Руската федерация за установени в престъпление против държавата ни.

Установено е, че са се занимавали с финансови и кредитни престъпления, с които са изпирани пари, съобщи по време на брифинг на Прокуратурата МВР и ДАНС главният прокурор Сотир Цацаров.

"Събрани са данни, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства на лица, които имат политически интереси в страната", обясни той.

"По този начин се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната и външната политика. В схемата участва един български гражданин. Българският гражданин е Николай Малинов. Той е привлечен в качество на обвиняем. Взета е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева като му е забранено да напуска страната", допълни Цацаров.

В ходя на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически разследвания.

"Усилията на Малинов са в пет направления: дейност на НПО, създаване на интернет-сайтове, собствен телевизионен канал, както и създаване на партия, която да прерасне в политическа сила. Целта е била да се влияе на политическия живот "не явно", а по таен начин, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той съобщи още, че председателят на "Русофили" Николай Малинов е искал да участва в покупката на български телекомуникационен оператор чрез финансиране от руска банка, за да влияе на политическия и социалния живот у нас чрез "придобиване на доходоносни отрасли в България".

"По отношение на един руски гражданин (руският генерал от запаса Леонид Решетников) е наложена забрана за влизане в България за срок от 10 години", обяви още обвинител №1 Сотир Цацаров.

По-рано днес председателят на Комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев, обяви, че е разтревожен от съобщенията за задържани в България активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора", написа Косачев във Facebook.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията всяка година провежда в Крим.

"Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Скандалът се разрасна неимоверно вчера, когато бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов беше отведен за разпит по съмнения за шпионаж.

По-късно вечерта беше освободен без обвинение, а от държавното следствие съобщиха, че е бил разпитван като свидетел.

"Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", каза с днешна дата Борисов.

"Това обвинение е много тежко, това е обвинение в държавна измяна. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти... Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност", настоя той.

"Мисля, че имаше желание за сплашване. Ген. Леонид Решетников си е един пенсионер, бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили”, във връзка с православни активности, манастири. Не мога да разбера защо това познанство се предпоставя, че е нещо криминално?", попита Борисов.