Районната прокуратура във Варна предаде на съд 46-годишният Дечко И. за домашно насилие с телесни повреди и закана за убийство на родителите си.

Той е извършил 5 престъпления срещу родителите си – неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, причиняване на леки телесни повреди на майка си и баща си в условията на домашно насилие, както и закани към двамата с убийство. Три от обвиненията, за които е предаден на съд от прокуратурата, са извършени като продължавани деяния.

Подсъдимият работил във Великобритания, където бил осъден и след като изтърпял наказание от 4 години и 5 месеца лишаване от свобода, се завърнал у нас и от февруари 2015 г. заживял в дома на своите родители. Дечко нямал доходи и разчитал изцяло на пенсиите им. Въпреки това, за грижите и издръжката, отговарял с насилие.

Проявявал агресия към майка си и баща си, обиждал ги и ги малтретирал редовно. Тормозът бил и физически, и психически. След побой над тях бил настанен в психиатрична клиника. В периода от 20 декември 2018 до 10 април тази година, подсъдимият нарушил няколко пъти заповедта за защита от домашно насилие– престъпление по член 296, ал. 1 от НК.

На 3 април 2019 г. в условията на домашно насилие, нанесъл леки телесни повреди на баща си и на майка си, което представлява престъпление  по член 131, ал. 1, т. 5а от НК. В същия период в условията на продължавано престъпление, агресивният син се заканил да убие родителите си.

С молба до Варненския районен съд притеснените за живота си родители поискали закрила, която съобразно Закона за защита от домашно насилие била уважена. Така  агресивният неблагодарен син бил отстранен от жилището за 10 месеца, като му било забранено да доближава дома и лозето на родителите му на по-малко от 100 метра.

Съдът разпоредил Дечко да посещава и специализирана програма за домашни насилници. В момента той е в Затвора-Варна, където ще дочака началото на наказателния съдебен процес срещу него.