Известният историк Олег Соколов, преподавател в университет в Санкт Петербург, беше задържан на крайбрежна улица вчера в момента, в който се опитваше да изхвърли в река Мойка раницата си. А в нея разследващите се натъкнаха на ужасяваща гледка - две женски ръце и пистолет. Тялото на жената пък беше открито в дома му.

По-късно криминалистите буквално по части са събирали тялото на 24-годишната учитека по история Анастасия Ещенко. Момичето е било студентка и - както стана ясно - любовница на знаменития преподавател, кавалер на Ордена на почетния легион...

Тело девушки было выброшено в реку Мойка Фото: Роман ЛЯЛИН

Части от тялото на момичето били изхвърлени в река Мойка, Снимка: Роман Лялин

Отношенията на Анастасия с преподавателя започнали преди три години, когато момичето още учило в университета. Романтиката между тях била скрепена от общата им любов към историята и... Наполеон. 

"Всички знаеха за тяхната връзка, разказаха колеги на Настя пред spb.kp.ru. Тя не беше тайна. Но тя беше отличничка, умна, образована и без неговата подкрепа. Соколов беше невероятно увлечен от историята. Буквално живееше с нея. Беше взискателен, но преподаваше материала много живописно. Да се слушат лекциите му, беше удоволствие. В личен план той беше изключително приятен човек. Патетичен, ексцентричен, но в никакъв случай не и агресивен."

Соколов любил быть генералом Фото: Артем КИЛЬКИН

Соколов обичал да бъде генерал... СнимкаАртем Килкин

Преподавателят и близка приятелка на историка Ирина е в шок от случилото се. Тя познава педагога от 20 години и не може да повярва в убийството.

"Той е много интелигентен, около него винаги е имало много хора. Организираше мероприятия, балове, пикници - все във връзка с историята. Истински се възхищаваше на Наполеон, посвети целия си живот на изучаването му, на Франция през тази епоха. Даже се прекланяше пред него, казваше, че това е велика личност", споделя Ирина.

Преподаватель (крайний справа) не скрывал своих отношений со студенткой (девушка рядом) Фото: СОЦСЕТИ

Преподавателят (първият вдясно) не криел връзката си със студентката (момичето до него) 

До срещата си с Анастасия Олег Соколов бил женен, възпитавал две деца. Имал прекрасно семейство. Но фаталната студентка вероятно е разрушила тази идилия.

В някакъв момент на всички мероприятия вместо жена му започнала да се появява Настя. 

Анастасия закончила университет с отличием Фото: СОЦСЕТИ

Анастасия завършила университета с отличие 

"Анастасия беше много мила студентка, споделя приятелката на педагога. Прекрасно образована, отличничка. Помагаше му да си провежда лекциите. И аспирантура записа. Имаха много хубави отношения. Настя винаги беше до него. Беше влюбена като студентка в преподавателя си. А да се влюби в него човек, не беше трудно. Той е много начетен, с широк кръгозор. Тя буквално го гледаше с благоговение в устата.

В вузе все знали об отношениях Насти Фото: СОЦСЕТИ

Оказва се обаче, че семейството на Настя изобщо не е било в течение на отношенията на дъщеря си с възрастния мъж.

Всички те са в шок.