Джок Полфрийман напуска още тази вечер общежитието за бежанци в Бусманци. Той ще се настани на адрес в София и ще трябва всяка седмица да ходи да се разписва в полицейско управление. Това съобщи шефът на дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов, предават от TrafficNews.

Според него австралиецът има забрана да напуска страната още от 2011 година. По-рано стана ясно, че Джок е получил днес новия си австралийски паспорт, но той му е бил конфискуван при полицейски обиск. Това обясни пред TrafficNews адвокатът на чужденеца Калин Ангелов.

“Чух се с него и ми каза, че са дошли полицаи, които са обискирали стаята и дрехите му и са му прибрали паспорта, това е”, обясни каза адвокат Ангелов.

Самият Джок му разказал, че в общежитието са дошли близо 30 униформени, които дошли в стаята му, хвърлили всичко на земята и започнали да претърсват всичко.

Шефът на дирекция "Миграция" Николов заяви за обиска, че това е стандартна практика за общежитието за настаняване на мигранти.
У Полфрийман са намерени четири мобилни телефона. Единият от тях е бил с камера, което е напълно забранено на територията на дома, каза още Николов.

Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност.

Припомняме ви, че Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липсата на валидни документи. Той обаче вече има пасаван от австралийското посолство.

По-рано на излизане от президенството премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов коментираха освобождаването на Полфрийман от центъра в Бусманци.

"Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, и аз съм съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия - да се съгласявам с него и да не го коментирам", коментира Борисов по повод безпрецедентното обръщение на шефа на ВКС Лозан Панов, в което той призова съдийския състав да побърза с решението, а министъра на вътрешните работи незабавно да го пусне от мигрантския център.

Самият Младен Маринов уточни: "От вчера адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от мигрантския център и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директор на дирекция "Миграция" дали всички тези условия са изпълнени, и разбира се, когато са изпълнени, ще спазим процедурата".

МВР претърсва Полфрийман! Искали да му конфискуват паспорта

Австралийски дипломати при Полфрийман. Излиза от Бусманци! Отива ли си?