Двама болногледачи от Дома за хора с деменция в Пловдив, в който тече разследване за малтретиране на пациенти, ще бъдат уволнени, заяви заместник-кметът по социалните дейности Анести Тимчев. Той коментира, че на по-късен етап според резултатите от проверките може да се стигне и до още уволнения. Предстои освобождаването и на директорката на социалното заведение, която в момента в отпуск извън България.

Причина за уволнението на двамата болногледачи е оплакване на родственица на жена с деменция, настанена в дома. Припомняме, бой, унижения и жестоки наказания се оказа, че търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. В същото време, центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип. 

"Проверката продължава, те може да са и повече. Това становище е мое и е на базата на следното - разговори със служители, с лекаря, с представители на семействата на пострадалите", заяви Тимчев пред БНТ.

Подборът на персонала, нает в различните социални услуги, се осъществява от съответната община. Проблем е липсата на желаещи да работят като болногледачи.

"Има методика за подбора на персонала в социалната услуга и тези критерии и стандарти, които са разписани там, следва да се спазват от управлението на социалната услуга", каза Емилия Иванова, регионален директор на „Социално подпомагане" 

"Няма желаещи за времето, в което ние организираме дейността на този център. Не е дошъл нито един човек, насочен от бюрото по труда", добави Тимчев.

Общината планира регулярни срещи с близките на настанените в дома за хора с деменция, като първата ще бъде в края на тази седмица. Вече е подписан договор с фирма, която ще монтира видеонаблюдение в общите помещения на сградата. Община Пловдив в момента проверява щателно още три социални услуги.

Ужасяващо! Бой и унижения над хора в дом за възрастни в Пловдив