Сигнал за извършена нагла телефонна измама, свързана с коронавируса, разследва полицията в Русе, съобщиха от ОДМВР в дунавския град. 73-годишна жена от село Обретеник е станала жертва на престъплението. В РУ – Бяла е започнато досъдебно производство, затова че пенсионерката е дала сумата от 1660 лева на непознато лице, след като е била заблудена по телефона, че брат й се нуждае от лечение, тъй като се е разболял от новия коронавирус.

В разговор с потърпевшата, служителите на реда са документирали, че това се е случило преди няколко дни - на 31 март. Тогава, на домашния си телефон жената получила обаждане от непознат мъж. Той се представил за "доктор" и съобщил, че брат й е болен от коронавирус, поставена му е една животоспасяваща инжекция, но спешно трябва да бъде поставена и втора инжекция. Разговора продължил плачещ мъжки глас, който жената оприличила на гласа на брат си и казал, че тя трябва да му помогне.

Слушалката отново била поета от мнимия "доктор", който обяснил за необходимостта от поставянето на втора животоспасяваща инжекция на стойност около 1500 лв. Разговорите с "доктора" продължили повече от два часа, като той накарал жената да опакова 1600 лв. в черна найлонова торбичка, която да предаде на шофьора на кола, която ще спре пред адреса й.

Бабата послушно предала парите и дала на водача на колата още 60 лв. за услугата. След като изпълнила указанията, пенсионерката се прибрала у дома. По-късно, в разговор с дъщеря си разбрала, че е измамена. Случаят е документиран от полицията и е започнала работа по него, като се разследва престъпление по чл. 209, ал.1 от НК. МВР предупреждава русенци да не раздават лековерно пари на самозвани „доктори“.