След ареста на Николай Филипов, Бургас осъмна с новината, че сивият кардинал, приближен на укриващия се в ОАЕ и обвинен бизнесмен Васил Божков, е прибран на топло.

Източници на GLAS.bg споделят, че морският ни град е притихнал, а голяма част от приближените му са настръхнали, както и неговите хора в полицията и близките му в ръководството на нефтохимическия комбинат.

Близък на Божков бизнесмен с белезници – кътал 1,5 млн., плащал на протестъри?

В Бургас се твърди, че всяко едно по-голямо назначение, минава именно през Филипов, включително и това кой да оглави Областната дирекция на МВР.

Бизнесменът е собственик на охранителна фирма "Аватари", като чрез нея е влизал в чести конфликти с ъндърграунд героя Митьо Очите. Именно служители на "Аватари" са сред ключовите свидетели срещу Очите.

Очите пък стои зад охранителна фирма "Аркус секюрити", заедно с Златко Баретата.

"Аватари" и "Аркус" са двете фирми монополисти на пазара за охранителни услуги по южното Черноморие.

Директор на "Аватари" беше и Милен Димитров в периода, когато водеше дела за връщането си в системата на МВР, като шеф на областната дирекция на полицията в Бургас.

Самият Николай Филипов пък е сочен неофициално и за тартор на наркоразпространението в Бургас.

В града той държи и бизнеса със скрап, като в съдружие с Божков е собственик на пристанище "Европа", което се намира на територията на бившата Бургаска корабостроителница.

Именно от там минават металите за бизнеса му със скрап. Бизнесменът има и интереси в земеделието, арендатор е на земеделска земя, развива селски туризъм в Странджа.

Иначе кариерата му започва на Бургаската митница, където работи като инспектор, именно от там е завързал и основната част от връзките, които му позволяват да разшири бизнес империята си.

Сега обаче крупният бизнесмен, който от години предпочита да стои в сянка, е задържан при акция на Специализираната прокуратура.

При претърсвания в офиса и дома му разследващите се натъкнали на 1,5 млн. лева. в брой. Неофициално се твърди, че през него са минавали част от парите, с които да се финансират протестите в София.