Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН". Това каза бизнесменът Николай Банев пред съдия Антон Урумов в спецсъда. Той, както и съпругата му Евгения Банева, говориха продължително в своя защита.

Банев обясни, че в нито един документ от тези, които видял, приложени по делото, нямало негов или на Евгения Банева подписи.

"Какви са тези страшни обвинения за пране на 600 млн. евро и че сме скрили тези пари в швейцарска банка? Ако бях в детската градина, щеше да ми е смешно, но на мен ми е жалко", каза още той.

По думите му да се говори в българските условия за 600 млн. евро било абсурдно. По повод казаното от прокурор Мария Дойчева, че са приватизирали 130 предприятия, Банев обясни, че са приватизирани 10, а има участие в още около 30.

Проблемите започнали и когато местните власти вдигнали много местните данъци и такси. Трябвало за неработещите предприятия да се плащат огромни данъци. Предприятията били на загуба, защото по времето на социализма продукцията била изнасяна в бившите социалистически държави. След 1989 г. обаче нито за една продукция от "Елма" нямало пазар.

"Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругите ми бижута за 256 хил. лева, ще е смешно. Тези му думи бяха по повод на казаното от прокурор Мария Дойчева, че при претърсването им на дома в кв. "Бояна" са намерени бижута и часовници в сейфове. 

"В този сейф бяха и бижутата на покойната ми втора съпруга Дочка Банева, която почина от рак", каза още Банев. Той обясни още, че по отношение на "Полимери" имало откровени лъжи в обвинението.

"Полимери" беше едно от най-успешните дружества. Акциите му се съхраняват в централния депозитар. Какъв Банев, какви 5 лева?! Защо по делото не е разпитан нито един от акционерите?", попита той. "Всички свидетелски показания са откровена лъжа", каза още бизнесменът. 

"Освен тъжно да се усмихвам, не знам какво друго да направя", завърши той.

След него думата взе съпругата му Евгения Банева, която бе също толкова обстоятелствена. Тя поиска съдът, ако трябва да й сложи електронна гривна или да я карат да се подписва всеки ден, но да я пусне на свобода, за да може да се грижи за трите им непълнолетни деца.

"Вече 46 дни не знам какво се случва с моите деца", каза тя. После обясни, че един от най-големите ужасите, които е изпитала в живота си, е бил на летището в Ница и само Господ им помогнал да не са децата в този момент при социалните служби във Франция. Техен познат, който ги закарал на летището, поел в първите три дни грижата по дъщерята и близнаците на Баневи. 

"Още не мога да побера в главата си това обвинение за пране на 600 млн. евро", заяви тя. Според Евгения няма как тя да е член на престъпната група, която е действала от 2005 г., защото родила първата си дъщеря на 4 октомври същата година.

"Само 1 година през 2009 бях изпълнителен директор в "Полимери", добави тя.

Очаквайте подробности.