Бандата на ромския бос, с прякора Начо, която беше разбита при днешната акция на антимафиоти и спецпрокуратурата в столичните квартали "Малашевци" и "Орландовци", е отвличала и изнудвала самотни възрастни софиянци, докато ги принуди да им прехвърлят имотите си.

Така са загубили жилищата си трима души, набелязани са били още три жилища, но намесата на МВР е осуетила намеренията на групата, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев на специален брифинг за днешната операция, при която са задържани петима души от ромското гето, за други петима предстои да се прецени повдигането на обвинение. Заведено е досъдебно производство.

Прокурор Гешев бе категоричен, че става въпрос за класическа имотна мафия. Една от жертвите, останала заради имотната мафия без покрив, е психично болен човек, който вече е настанен в специализирано заведение.

За примамването на беззащитните старци и ограбването им съдействали тъй наречените "бушони" - четирима-петима вече измамени хора, бивши жертви, които срещу дребни суми трябвало да съдействат при разработването и отнемането на жилището на следващите набелязани за ограбване възрастни хора.

"Изключително грозно и нечовешко. Този сегмент от престъпността е характерен за определен тип социални прослойки", коментира Иван Гешев.

"Това са български граждани от цигански произход, група лица, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата за това, дали имат данни, че са зависими от алкохол, че са зависими от психични проблеми и нямат близки", уточни той. 

Спецполицаи блокираха столичния кв. "Орландовци", борят имотната мафия!