Анонимен сигнал доведе до ареста на почти цялата пътна полиция в Малта. Служителите са задържани по подозрения за надписване на часове за извънреден труд.

Според местните власти 37 от 50-те пътни полицаи в страната са били задържани по подозрения, че са получавали заплащане за стотици часове несъщестуващ извънреден труд през последните поне три години.

Малкият средиземноморски остров има проблеми с имиджа в последните години след обвиненията в повсеместна корупция, връзкарство и финансови злоупотреби сред политическия и бизнес елит.

Ръководителят на местната пътна полиция Валтер Спитери е заподозрян в това, че получавал заплащане във връзка с използването на служебен мотоциклет, докато той всъщност се придвижва с автомобил с шофьор.

"Спитери е подал оставка, която е била приета,” заявиха от местната полиция.

Част от местните пътни полицаи също така са обвинени в присвояването на служебно гориво, което са използвали за личните си автомобили.

Шофьори са информирали, че вчера в Малта видимо е имало по-малко пътни полицаи, въпреки че бивши служители на пътната полиция са били помолени да се върнат на служба.

Според министър-председателя Робърт Абела това, че полицията разследва собствените си хора, е добре.

"Това потвърждава, че има работеща полиция. Ако тези разследвания доведат до изправянето на хора пред съда или до дисциплинарни наказания, така да бъде," заяви Абела пред журналисти, цитиран от New York Times.

От опозиционната Националистическа партия заявиха, че полицията е проядена от същата "култура на корупция и безнаказаност", която е част от много други сфери.

Абела встъпи в длъжност миналия месец, след като неговият предшественик подаде оставка заради начина, по който се е отнесъл с разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция, пише profit.bg.

Разследването срещу пътната полиция в Малта започна след получено анонимно писмо, в което се описва как полицаите получавали пари за извънредни часове, които не са изработили. Новината излезе първо в The Times of Malta във вторник.