Двамата афганистанци Мустафа Хан и Лахаб Юсуфзай, които изнасилиха момиче от Дом за сираци в София, са дошли в България без семействата си, макар да са на 16 и 17 години. Това съобщиха за TrafficNews от Държавна агенция за бежанците.

Тийнейджърите са подали молба за международна закрила и съответно са били настанени в общежитието за мигранти в квартал "Военна рампа". Там те са били на свободен режим.

Афганистанските изнасилвачи – на свобода. Насиленото българче – сираче!

"Те могат да напускат сградата и да влизат на територията и в часови диапазон 8:00 ч. - 22:00 ч. през лятото и 8:00 ч. - 20:00 ч. зимно време", обясниха от ДАБ, като коментираха и че не могат да носят отговорност за действията на двете момчета.

Мустафа и Лахаб са подали документи и очакват да получат статут на бежанци. До момента не са създавали никакви проблеми в общежитието.

"Двамата са издърпали момичето в сграда във "Военна рампа", след което са я заплашили с нож, за да не вика и да не се оплаче на някого. Изнасилили са я, а за случилото се е разбрало, след като момичето се е прибрало в дома, в който живее. Повдигнати са им обвинения за изнасилване при съучастие", обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Изнасилването се е случило във вторник, а двамата извършители са задържани в четвъртък.

Софийският районен съд е освободил Мустафа Хан и Лахаб Юсуфзай, като им е наложена мярка за неотклонение "надзор от инспектор от Детска педагогическа стая" заради тяхната възраст.

Тийнейджърите са настанени обратно в общежитията за мигранти в квартал "Военна рампа". Изнасиленото момиче е на 15 години и живее в приют в квартал "Овча купел". В момента с нея работят психолози.

Афганистанци изнасилиха непълнолетна девойка в София. Задържаха ги!