67-годишният пловдивчанин Живко Желязков не може да се пенсионира, след като е бил измамен от бившата служителка от НОИ Александрина Георгиева, че ще му уреди документите. В момента трудовата му книжка е сред доказателствата по делото срещу нея, в което подсъдими са и съпругът и дъщеря й - Лазар Лазаров и Николина Георгиева.

Самият Желязков е свидетел и граждански ищец заедно с още 31 души, завлечени с общо 234 025 лева от семейството. „През 2018-а платих на Георгиева 1400 лв., за да ми закупи 1 г. и 2 месеца недостигащ стаж. Дадох й сумата на ръка. Не получих никаква бележка“, каза пред „24 часа“ Желязков. Той бил спокоен, че няма да има проблеми, до декември м.г., когато разбрал от телевизията, че Александрина, Лазар и Николина са арестувани.

Впоследствие разследващите привикали Желязков и му показали неговата трудова книжка. В нея стоял печат на фирма, в която мъжът никога не е работил. Според прокуратурата с фалшификации са били измамени и останалите кандидати за пенсии.

„Броих 16 200 лв. на Георгиева, за да ми закупи 5 г. стаж от НАП“, заяви Зайде Адемова от Куклен. Жената не успя да даде показания, както и останалите призовани свидетели, тъй като делото бе отложено заради заболяване на съдията.

Според обвинението изгорелите са плащали от 1400 до 32 000 лева на фирмата на Георгиева, за да им бъде платен в приходната агенция недостигащият стаж. Тримата съучастници задържали парите за себе си. Освен за измама те са ще отговарят и за съставяне на фалшиви документи.

Срещу Георгиева се води и второ досъдебно производство за измама на НОИ с 4 млн. лева. По това дело се извършва проверка на над 170 пенсионни досиета, обявени първоначално за изгубени от осигурителния институт, а впоследствие открити в помещение на Георгиева и Лазаров. Целта е да се установи дали вписаният в документите стаж на гражданите отговаря на действително положеният от тях труд и заемана длъжност.