Владимир Илиев от Куцина е невинен. Това заяви пред TrafficNews адвокат Димитър Марковски, който пое защитата на едноръкия музикант веднага след отказа на Великотърновската прокуратура да възобнови делото, пратило го зад решетките.

Всички доказателства по делото категорично оневиняват Владимир, който излежава присъда за убийството на неговия приятел Йордан Йорданов през 2010 г., намерен пребит до смърт пред дома му.

Музикантът беше обвинен за престъплението въпреки липсата на категорични доказателства.

Разследване на криминалисти от старата столица преди 10 месеца обаче уличи като извършител на убийството британеца Малкълм Райс, който в момента е съпруг на вдовицата на Йорданов-Мария, за което TrafficNews вече разказа. След детектор на лъжата двамата правят самопризнания, от които става ясно, че чужденецът е извършил престъплението преди 9 години. По това време Малкълм и Мария са имали връзка, за която Йорданов подозирал.

С оглед новите разкрития Върховна касационна прокуратура поиска делото да бъде възобновено. От държавното обвинение във Велико Търново обаче отказват да се съобразят с препоръките на по-високата инстанция.

След 8 г. тъма: Несправедливо осъденият Владо от Куцина, на крачка от свободата

Вместо да отправят искане до Върховния касационен съд за подновяване на делото, местните магистрати го връщат за преразглеждане във ВКП, защото имали възражения и не са съгласни със становището, че процесът следва да бъде възобновен.

Това стана ясно от обясненията на Окръжна прокуратура във Велико Търново пред Trafficnews. Коментар по случая отказа нейният дългогодишен шеф Емил Денев, който наскоро беше повишен в зам.-шеф на търновската Апелативна прокуратура. Именно 61-годишният прокурор беше обвинител в съдебния процес, завършил с присъда за Владимир Илиев. Официален коментар отказа и новоназначеният окръжен прокурор Христо Христов.

Едноръкият музикант вече седма година се опитва да докаже невинността си. Той е обнадежден от позицията на ВКП, която иска възобновяване на делото, съобразно новите разкрития и доказателства по случая.

В разпореждането си от 16 страници прокурор Стелияна Атанасова от 1-ви отдел „Специализиран“ на ВКП посочва, че влязлата в сила присъда на Илиев е съобразно наличния доказателствен материал преди 8 години. На съда тогава не са били известни новите разкрития на полицията за евентуална съпричастност на Малкълм Райс към убийството на Йордан Йорданов.

Според прокурор Атанасова, магистратите са пратили зад решетките Илиев, ползвайки се от неверни свидетелски показания, за които не са знаели, че са такива.

"И вместо от Великотърновската прокуратура да си изпълнят задълженията, преписката на Владимир, по необясними за мен причини, седи и отлежава в продължение вече на месеци. Вместо да се изпълни това указание, което директно е дадено от ВКП, преписката стои върху бюрото на един търновски окръжен прокурор“, каза в интервю за TrafficNews адвокат Димитър Марковски. Според него случаят с музиканта от Куцина е пример за брутална съдийска грешка, която трябва да бъде поправена.

Ето какво каза още адвокат Димитър Марковски по казуса с Владимир Илиев: