Върховният съд трябва да реши дали да възобнови делото срещу Владимир Илиев от Куцина в срок от един месец. Ако магистратите решат да има нов процес по делото "Куцина", едноръкият музикант ще бъде оневинен пред закона.

А Владимир Илиев вече е на свобода и ако бъде оправдан, трябва да започне ново дело срещу истинските извършители на убийството, за което той излежаваше 12-годишна присъда. В момента Мария и съпругът й Малкълм Райс са в Англия.

По време на заседанието на ВКС и прокуратурата, и защитата на Владимир поискаха той да бъде оневинен. Заради безспорните нови доказателства по случая, описани в 8 страници от прокурор от ВКП Стилияна Атанасова. И двете страни – защита и обвинение, са на мнение, че трябва да има нов процес.

Владимир Илиев е осъден за убийството на приятеля си Йордан Йорданов с прякор Лудия. Доказателствата по случая издишат, а след седем години двама търновски криминалисти откриват истинските извършители на тежкото престъпление.

Пред полиграф самопризнания правят вдовицата на убития Мария Илиева и съпругът й Малкъм Шейн. Двамата признават, че са извършили престъплението. Няколко дни по-късно обаче се отричат от показанията си и случаят е обявен за приключен.

След двегодишна битка от страна на екипа ни и адвокатите на Владимир, се стигна до искането за нов процес. След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. А търновските прокурори, които дълго време не искаха да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура. Това е прецедент за страната ни.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов обаче отказа да прекрати наказанието на Владимир, каквото право има. Отказаха и върховните съдии, докато делото не бъде възобновено. Затова младият мъж, който досега не искаше предсрочно да бъде освободен, се реши на тази крачка. Така месец, преди ВКС да гледа делото за възобновяване, Владимир Илиев излезе от затвора предсрочно.

Вижте първите му дни на свобода, и част от разследването на екипа ни по делото "Куцина".

Разследване на Тина Ивайлова: Владо от Куцина скоро на свобода ВИДЕО