Днес, 23.02.2020 г., Районна прокуратура – Асеновград привлече към наказателна отговорност управител на дружество и отговорник на хвостохранилище за това, че на 22.02.2020 г., в съучастие, като извършители, са допуснали да се замърси водно течение – водите на река Юговска, чрез изтичане на цианид в реката, като с това са ги направили опасни за хора, животни и растения, както и негодни за ползването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопанси цели.

Двамата обвиняеми са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор за 72 часа, съобщиха от прокуратурата.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е „лишаване от свобода“ от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Разследването по случая продължава.

Припомняме, вчера заради замърсяването с цианиди на водите на реките, от прокуратурата обявиха, че може да се търси наказателна отговорност от виновно лице. Предвиденото наказание в закона за подобно замърсяване на реки е от една до пет години затвор. Това заяви пред Glas.bg зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов.

Новата екокатастрофа беше установена след контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска. Наднормени концентрации на цианиди е констатирано при устието на река Юговска в района на Асеновград и в село Бачково. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая, в която се включи и той лично.

От последните минути: Нови резултати от замърсените реки в Пловдивско

Той съобщи, че размерът на замърсяването е голям, но няма риск за питейната вода. Отправени са предупреждения към ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни.

Прокуратурата се закани: Затвор грози замърсителя на реките над Асеновград!

Първоначално замърсяването е установено от органите на РИОСВ. След като са го установили са сезирали прокуратурата. Въз основа на това в образувано досъдебно производство.

На този етап се установява дали замърсяването е в следствие на пряк или евентуален умисъл. В случая всяко едно деяние, което води до замърсяване на реката е престъпление. За момента не е установено умишлено заустване.

Предстоят огледи, разпит на свидетели и вземане на проби. Прокуратурата е сезирана за замърсяването на реките още преди 10 дни и на базата на материалите установени при проверката е образувано досъдебно производство.

И към момента предстои да се извърши оглед на местопроизшествието, да се вземат проби, да се направи експертиза и евентуално да се преценят доказателствата за повдигане на обвинение.

„Стремим се да съберем всички възможни доказателства, за да изградим извод относно това какво се е случило и евентуално да се стигне до търсене на наказателна отговорност“, посочи зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов. 

Ревизоро от Юговското ханче: Замърсяването е голямо! Ясен е източникът! СНИМКИ

Източникът на замърсяването е хвостохранилището в Лъки, категорични са властите. Те твърдят, че не са знаели за изпускането на цианиди в петък вечерта.

От РИОСВ-Смолян са наложили глоба от 10 хиляди лева на предприятието заради първото замърсяване преди 10 дни.