Повдигнаха обвинение на ученика, хванат да подготвя бомба за терористичен акт в Пловдив. Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу младежа.

На 5 юни миналата година при разследване в две тавански помещения в жилищния блок на ученика бяха намерени тръбна бомба, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и множество пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследването е установило, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Сотир Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

Припомняме, 16-годишното момче беше задържано през юни 2019 г. Тогава адвокатът му увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив. А главният тогана прокурор Сотир Цацаров каза, че момчето не е терост.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация. Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

Плашещо! Вижте какво откриха полицаите при обиска на ученика-терорист (СНИМКИ/ВИДЕО)Самоделни взривни устройства, знаме на "Ислямска държава" и книга за терористичната групировка - това са част от предметите